Nyheter

Femmor nyfikna på böcker

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2012

RÄLLA

När låtskrivaren och barnboksförfattaren Mårten Sandén kom till Rälla skola blev han formligen stormad med frågor från eleverna i årskurserna 5-6. De hade förberett sig genom att läsa hans senaste bok ”Ett hus utan speglar”.

– Varför heter tjejen i boken Thomasine?

– Läser dina barn dina böcker?

– Gillar du musikaler?

– Är du släkt med Molly?

Frågorna var många och tog nästan hela lektionen i besittning när Mårten Sandén kom på besök till årskurserna 5 och 6 i Rälla skola.

REFLEKTERA OCH SKRIVA

En gång i veckan har klassen träffat Elin Johansson som är läspedagog och håller på utbilda sig till litteraturvetare. Hennes arbete i skolan gör hon som ett led i utbildningen, och målet är att få eleverna att läsa, att reflektera över vad de läser och att få inspiration till att skriva själva. Boken ”Ett hus utan speglar” har varit ett hjälpmedel i arbetet men Elin berättat att eleverna läser många andra böcker.

Efter många veckors arbete på skolorna i Borgholms kommun avslutas det med att författaren kommer på besök.

– Jag reser en hel del i landet på det här sättet, säger Mårten Sandén. Och det är inte ovanligt att jag får impulser till mina böcker när jag möter eleverna.

För femmorna och sexorna i Rälla berättade han att han har skrivit sedan många år tillbaka. Först skrev han bara låttexter, vilket han har gjort till flera kända artister, exempelvis EMD, Charlotte Perelli och Darin. Vid 30 års ålder började han skriva böcker.

– Jag har hållit mig till barnböcker. Det är nog så att jag har skrivit böcker som har passat och passar mina egna barn, två som är drygt 20 år idag och två som alldeles nu ska börja skolan.

Han berättar att två eller kanske tre böcker kommer ur hans hand varje år. Två nya ligger klara och kommer ut nästa år. De handlar om den lite annorlunda flickan Mitzi och för eleverna i Rälla berättar Mårten om ”Mitzi och Maskeradbalen”.

Och naturligtvis svarade han på alla frågor han fick av eleverna. Thomasine heter flickan i ”Ett hus utan speglar” därför att han var kär i en flicka med det namnet när han var liten. Mårtens barn läser mycket böcker, men inte de som han har skrivit. Jodå, han gillar musikaler, han har till och med gått en musikalutbildning en gång i tiden. Molly då? Nej, de är inte släkt.

MARIA WIELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.