Nyheter

Fem månader på cykel genom Europa – nu är han redo igen!

Nyheter • Publicerad 3 april 2008

ÖLAND/EUROPA

Läste Iliaden – tog velocipeden till Marocko.

– Grekland får det bli den här gången, ler Andreas Johansson från Jämjö, redo att trampa Apenninerna upp och Balkan ner.

Historiskt intresse och hjältebravader i tryckt form kan resultera i diverse irrfärder. Efter att ha läst Iliaden och dess 16 000 verser om Trojanska kriget fick ölänningen Andreas Johansson en fix idé. 25-åringen beställde flygbiljett till Grekland för att sedan per cykel besöka platserna för de antika gudarnas tioåriga batalj – så var hans tanke.

– Men sen kom jag på att jag ville cykla längre, berättar Andreas med betoning på längre.

ODYSSÈ

Flygbiljetten avbeställdes, i stället inköptes färjebiljett till Tallin och ett fem månader långt äventyr på cykel genom stora delar av Europa började. Helt själv, med ryggsäck och tält, utan större cykelvana, med turistkartor samt kompass(!) och en 27-växlad Tallin-inköpt cykel trampade han genom baltstaterna, valde en sydlig rutt i Polen, hamnade i Ungern och Budapest via Slovakien, vände och besökte Bratislava, fortsatte de få milen till Wien av bara farten, korsade gränsen till Tjeckien för Prag-visit, hjulade genom skogslandet i Thüringen och stannade till i Frankfurt, gjorde en avstickare till Beneluxländerna, drog sig mot Paris, riktade framhjulet mot Spanien för att mitten av december 2007, denna odyssé genom Europa startade den 21 juli samma år, befinna sig på färjan mellan Gibraltar och Marocko!

ISKALLT

Där äventyret tog slut. Trots hundratals mil över höga berg och vida slätter var Grekland fortfarande långt borta.

– Jag hade idén att nå Grekland via Afrika, men hade dålig koll på Afrika när det gäller vägar och kultur och så. Det gick inte, dessutom hade jag fel utrustning. I Spanien och Frankrike tröttnade jag lite, det var kallt med is på tältet och det blev inte varmare vid Medelhavet. Och med korta dagar kom man inte så långt.

För att avsluta Del Ett i denna historia: väl i hamn tog Andreas första bästa flyg hem och den billigt inköpta Tallin-cykeln följde med som bagage.

MOZART

Ett våghalsigt äventyr? Inte enligt Andreas.

– Inget märkvärdigt, det var bara att slå upp sitt tält och laga sin mat och ta in på camping för att tvätta sig. Mest valde jag småvägar, det fungerar att cykla på de stora vägarna men man blir trött av ljudet från bilarna och kan inte slappna av, det gäller att hålla sin kant, säger Andreas som inte har koll på hur många mil han avverkade under de fem månaderna.

Även frågan om överfall, olyckor och träningsvärk besvaras med upphöjt lugn.

– Äh, lite småstölder bara, som att någon tog cykelhjälmen. Lite värk hade jag i Polen, speciellt efter cyklat i en vattenpöl som visade sig vara ett stort hål i vägbanan, då fick jag styret i revbenen.

Kompass?

– Det fungerar bra det med, jag hade ju ingen brådska och ingen planerad rutt.

Bästa minnet?

– Österrike, utan tvekan det trevligaste landet och som gjort för cyklister, svarar Andreas, som under alplandsbesöket ägnade några timmar åt klassisk musik på klassisk Vienna-mark.

– Mozart-konsert på Operahuset i Wien, en kanonkväll.

VÄRME

Startskottet för Del Två i Jämjö-sonens Tour de Europe går den 14 april. Även denna gång är målet Grekland och den här gången ska han hamna rätt. Det gäller bara att välja rätt väg någonstans vid Dolomiterna.

– Jag och cykeln flyger till Sicilien och startar där, säger Andreas Johansson och hans finger på Europa-kartan gör en halvböj runt norra Italien för att sedan vandra Balkan ner, mot Grekland och hjältesagor.

– Den här gången förväntar jag mig sol och värme!

Hemresa med flyg?

– Beror på hur lång tid det tar, som längst får den ta fyra månader. Finns det tid så har jag en liten fundering på att cykla raka vägen hem.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.