Annons
Nyheter

Får inspirerar till skapande

Nyheter • Publicerad 2 augusti 2007

STRANDTORP

Får i alla olika slags former och material pryder hyllorna inne i den lilla affären i Strandtorp. Och runt huset betar de som givit ägarna Ingrid Wessel och Thomas Karlsson inpspiration till öppnandet- nämligen 23 får.

Annons

Den personliga assistenten Ingrid Wessel och läraren Thomas Karlsson flyttade till Öland och Strandtorp från Linköping för fem år sedan. Men skogen runt huset som de köpte blev jobbig att sköta med endast en gräsklippare, så för att den inte skulla växa igen valde de att investera i får. För tillfället betar det 23 får på deras ägor, något som ger Inger inspiration i sitt kreativa arbete med keramiken och målningen.

Det var efter en keramikkurs som Inger Wessel fick upp ögonen ordentligt för keramiken och intresset blev så stort att hon investerade i en egen ugn och drejskiva. Och att ett av husen på tomten i Strandtorp i stort sett stod tomt gjorde att idéen föddes till att öppna en egen liten affär.

– Vi har 23 stycken får och då blir det lite skinn och man kan inte hålla på att slänga skinn i den egna soffan hela tiden, säger Thomas och fortsätter.

– Ugnar är rätt dyra också så då dök tanken upp att man kunde sälja lite av det som Inger skapar.

FÅR PÅ DET MESTA

I ett av rummen i huset som är från 1850-talet står det bland annat keramikskålar, skulpturer och gratulationskort. Det mesta med den gemensamma nämnaren- får.

– Det är väl lite av Ingers egna grej att det är får på det mesta, säger maken Thomas.

– I och med arbetet med fåren på gården får jag själva kroppen i händerna. Och ingen blir den andra lik. De får olika personligheter, berättar Inger.

Ingers favoritsysselsättning är just keramik men hon målar även akvareller med olika motiv. I affären hänger det bland annat landskapsbilder från Öland och italienska Toscana.

– Inspirationen finns hela tiden i skallen, jag får den genom omvärlden. Men naturligtvis har jag mycket inspiration från våra får, berättar Inger och maken Thomas tillägger.

Annons

– Det är väl inte inspirationen som är begränsad, utan tiden.

Paret samarbetar även med andra kreativa ansikten exempelvis fotografen Helga Rutzen och i affären säljer de hennes färgglada fotoakvareller. Man kan även hitta gotländska får i ståltråd, ljus och pallar som Inger och Thomas själva klätt i lammskinn.

Affären ska ha öppet året runt och Inger kommer under tiden att sitta vid sin drejskiva med fåren

omkring sig och skapa, för att sedan sälja till de som besöker parets hem.

– Det här är vår livsstil som vi vill dela med oss av.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons