Nyheter

Fantasi är författarens viktigaste ingrediens

Nyheter • Publicerad 21 mars 2014

Fantasi. Det är den viktigaste ingrediensen för att kunna skriva en saga, eller varför inte en hel bok.

Under årets upplaga av Lässurr får Mörbylånga kommuns förskoleklasser träffa författaren Bengt-Erik Engholm, som använder sin fantasi till att skriva både fakta och ”påhitt”.

– Fantasi gör att man kan se något hända. Om man inte har fantasi måste man ha en bra blick, säger Bengt-Erik Engholm till Skansenskolans och Alunskolans elever som har samlats på Mörbylånga bibliotek.

Inför författarbesöket har barnen läst och jobbat med Bengt-Eriks faktabok ”Fladdermöss”. Skansenskolans förskoleklass skriver en gemensam saga, medan Alunskolans elever har skapat egna fladdermöss och byggt små vindsutrymmen till dem med hjälp av kartonger. Konstverken har sedan ställts ut på Södra Möcklebys bibliotek.

– Jag har lärt mig att fladdermöss inte är farliga, säger Samuel Wilén från Alunskolan.

– Boken var jättebra, jag tycker att fladdermöss är söta. De är bara framme på kvällen och sover på dagarna, det kanske är därför det knackar på mitt fönster när jag sover, säger Elin Jönsson, Alunskolan.

Ska skriva salladsbok

Under mötet med Bengt-Erik Engholm pratar de inte så mycket om själva fladdermus-boken, utan mer om skrivande och böcker i allmänhet. Författaren vill väcka deras intresse genom att de själva får prata om vilka ämnen de skulle vilja skriva böcker om, och hur de skulle komma fram till böckernas innehåll.

– Jag tänker skriva en salladsbok. Den här salladen är bra för mammor, den här salladen tycker den och den om, säger en pojke från Skansenskolan.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.