Annons
Nyheter

Fågelmålare på Galleri Mittbrodt

Nyheter • Publicerad 10 december 2009

Mia Ljusegren, som är biolog och som sin make, Börje Ekstam, lärare på Högskolan i Kalmar (som ingår i Linnéuniversitetet) visar en medfödd fallenhet för att avbilda fåglar i de målningar som hon nu ställer ut på Galleri Mittbrodt.

Hon fångar de signifikanta formerna både i flykt och väntan, under fjäderdräkten kan man ana levande kroppar. Hon har en förtrogenhet med fåglarnas liv och villkor i världen. De lever i flockar, de ser sina likar, men kan också bilda par med varandra. I duken med de två råkorna kan man se tydligt vem som är hane, vem som är hona. Det är han som har den rikare dräkten, men det är hon som har ansvaret för att arten ska överleva.

Annons

Därför målar hon också främst det som arterna representerar. Det har hon blick för och det målar hon snabbt. Hon kan inte, som Bo Mörnerud gör på galleri Svalan, ägna sin dag åt ett noggrannt arbete på tio kvadratcentimeter.

Hon har också barnen, sin forskning och undervisning att tänka på.

Men med sina större, snabbt målade, skissaktiga bilder kan hon ändå fånga även doften av hav och sjöängar, den miljö som de fågelarter som hon avbildar lever i. Det är en vacker och mycket sevärd debututställning.

Vid sidan av de elva oljorna som är hennes visar galleriet inredningsdetaljer, två oljemålningar av Rolf Ingvar Karlsson samt fyra tryck i giclée-teknik av Anders Wolke.

DSC_2690

KONST

Galleri Mittbrodt

Borgholm

Julutställning

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons