Annons
Nyheter

Exotisk dans med magkänsla

Nyheter • Publicerad 3 december 2007

BORGHOLM

Det var fullsatt i IOGT-lokalen i Borgholm i fredags kväll när Jeanette Winroth och hennes adepter visade hur magdans går till.

Annons

– Det är så roligt, det är en oslagbar träningsform, säger Jeanette Winroth entusiastiskt när hon ska förklara varför magdans är så bra.

– Man tränat både koordination, smidighet och rörlighet. Dans överhuvudtaget är en allsidig och skonsam träningsform, säger Jeanette.

I Kulturskolans regi håller hon igång tre grupper i magdans i Borgholm och har dessutom fyra grupper i Kalmar.

– Det är blandade åldrar, berättar hon.

Det finns en renodlad flickgrupp, men några av de yngre dansarna är med i vuxengrupper för att få dansa tillsammans med sin mamma.

MYCKET TEKNIK

– Nybörjare får träna allt från grunden. Först blir det mest rörelse, sen kommer dansen. Tekniken är verktyget, förklarar Jeanette Winroth.

Hon själv fastnade för dansformen mest tack vare musiken.

– Jag älskar orientalisk musik.

Publiken i IOGT-lokalen fick se 15 dansnummer. Ett var med ”Shaking sheiks”, men den dansen med manliga dansare var mest med som ett underhållande inslag. För magdans, det är en dans för kvinnor.

Annons

ÖKAT INTRESSE

– Det är ett starkt ökande intresse för magdans, det är en dansform som är på väg uppåt.

Till nästa termin är det dags för nya nybörjarkurser, för den som är intresserad. Nästa söndag, den 9 december, ska Jeanettes dansgrupp Magica framföra magdans på torget i Borgholm.

– Det blir snöflingornas dans.

Om det skulle vara för många riktiga snöflingor i luften, flyttas föreställningen till IOGT-lokalen. Men om vädret är någorlunda tänker Jeanette och de andra ta det kallt och förflytta publiken till Orienten – mitt i julhandeln.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons