Nyheter

Ett unikt filmprojekt om Öland

Nyheter • Publicerad 11 april 2008

SKEDEMOSSE

Öland är på frammarsch och nu startar ett unikt filmprojekt om Ölands järnålder.

– Vi har en otroligt spännande historia här på Öland och den förtjänar att uppmärksammas, säger filmens producent Daniel af Wåhlberg.

Initiativtagare till filmen är Skedemosse kulturklubb – en ideell förening med kultur och historia som största intresse – och projektet har redan kommit en bra bit på väg.

– Just nu håller vi på att finansiera filmen, säger Daniel af Wåhlberg. Så om allt går vägen börjar vi spela in under hösten och kan bli klara någon gång nästa år.

Arkeologen Jan-Henrik Fallgren, som lett utgrävningar bland annat i Skäftekärr, har engagerat sig i filmprojektet tillsammans med andra historiker och arkeologer i länet.

– Henke är en otrolig tillgång och vi har haft flera intressanta samtal om vad vi vill med filmen, säger Daniel af Wåhlberg. Jag har även haft kontakt med Eketorps fornborg och de är väldigt positiva. Dessutom har de mycket kunskap att bidra med.

GÖRS FÖR TV

Men filmen kommer att ha fler anknytningar till Öland. Filmens fotograf Mattias Piltz har rötter i Kalmar och på norra Öland och hans dokumentärfilm The Wow Element har visats i Sveriges Television. Även den filmen är inspelad på Öland. Piltz har även vunnit priser för bland annat Bästa Film vid filmfestivalen i Montpellier 2006.

Den nu aktuella filmen handlar om Ölands järnålder, 500 f Kr – 400 e Kr, då ön var en metropol i norr. Människorna här handlade mycket med både Romarriket i söder och de nuvarande Baltstaterna på andra sidan Östersjön. Och utbytet över vattnet var väl utvecklat. Överallt på Öland har arkeologer gjort oerhörda fynd, som bland annat boplatser, båtar, smycken, vapen och guld. Dessutom mängder av offer. De flesta offren var hästar och andra djur, men i bland annat Skedemossen har man även funnit människor som offrats till gudarna.

– Jag har bara mött positiva reaktioner när jag har berättat om projektet, säger Daniel af Wåhlberg. Och förhoppningen är att filmen ska sätta Öland på kartan såväl nationellt som internationellt.

Tanken är att filmen om Ölands järnålder ska visas i svensk TV, men även kunna säljas till utländska TV-kanaler.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.