Ett sällskap med vind i seglen
BORGHOLM
En vårdag 1967 köpte konstnären Sture Lundgren en gammal snipa för 25 kronor. Det blev startskottet för Segelsällskapet Ölandssnipan, och tillsammmans med sjökaptenen Folke Salqvist i Sandby och båtbyggaren Gustaf Ekholm i Nabbelund bildades föreningen den 16 september. Och i år firar man alltså 40-årsjubileum.
I dag kan segelsällskapet räkna in 55 båtar i sitt register, varav 45-50 är i sjödugligt skick.
– På senare tid har det tillkommit sex båtar, och för närvarande ligger det fem snipor i Borgholms hamn, säger Pelle Crantz, en av eldsjälarna i föreningen.
RENOVERADE VRAK
De fem sniporna vid bryggan i Borgholm har åldrar som spänner över 100 år; de är byggda 1890, 1905, 1980, 1981 och 1990. Två av dem ägs av Pelle Crantz, två av Tommy Swärd och en av Bertil Johansson. På en av dem kan man läsa följande inristning i förstäven: INS Torp 1905. Många är mycket gamla vrak som renoverats, medan andra är nybyggen. Idag finns emellertid ingen snipbyggare på Öland, men på senare tid har flera snipor byggts vid Lunds Båtbyggeri i Ekenäs söder om Kalmar och senast en i Trosa.
– Den har tidigare tillhört Verner och Erik Nilsson i Lunden, eller Lunnen som man säger, i Byxelkrok. Och den är byggd av en herre i Kroken som kallades ”Sme-Nisse”, berättar Pelle.
Två av de övriga båtarna är byggda av Gustaf Ekholm i Nabbelund och Helge och Lars Rydberg i Sjöstorp.
JUBILEUM I KROKEN
Under jubileumsåret arrangerar Segelssällskapet Ölandssnipan två seglingar, i Byrum och Byxelkrok.
– Och så kommer vi att fira 40-årsjubileet med kalas i Kroken, och det blir kanske också en eskadersegling, säger Pelle Crantz.
Ölandssnipan brukar kallas ”Nordens vackraste allmogebåt” - och varför inte? Den smäckra snipan påminner om ett vikingaskepp i miniformat och är också byggd efter samma principer; klinkbyggd med breda bord och skarpa för- och akterskepp. Och den seglar bra, vilket beskrivs så här på segelsällskapets hemsida: ”Varje allmogebåt är byggd för att passa sina vatten och Ölandssnipan är kraftigt byggd för att passa Ölands speciella sjö. Hon kryssar fint och har förvanansvärt liten avdrift, trots ringa djupgående, men tack vare den långa kölen. Det vill till hård segling och hög sjö innan hon släpper Östersjön över relingen.”
UTKONKURRERAD
Alla fynd av gamla snipor tyder på att båttypen är en nordöländsk företeelse och att snipan tidigt blev utkonkurrerad av plattgattade båtar, till exempel blekingsekor. Som så kallad enmänning, det vill säga med en mast, är snipan omkring 17 fot lång, medan tvåmänningen, eller ”grunnbåten”, är på 20 fot och tvåmastad.
Det fanns även tremänningar, båtar som var betydligt större och kunde ta mer last, men någon sådan finns inte kvar på Öland. Däremot finns ett exemplar på Blekinge Museum i Karlskrona.
Så nog kan man kalla ölandssnipan för ”Nordens vackraste allmogebåt”, och dessutom ”ett seglande kulturarv.”