Nyheter

Ett nöje att läsa ”På stort alvar”

Nyheter • Publicerad 12 juni 2012

ÖLAND

Efter tre böcker med motiv från Öland - ”Skumtimmen”, ”Nattfåk”, ”Blodläge” - lämnade Johan Theorin ön för ”Sankta Psyko”, som utspelades på västkusten.

Med novellsamlingen ”På stort alvar” är han tillbaka på Öland igen.

I förordet - som här kallas ”ankomst” - berättar Johan om sitt förhållande till Öland och om sina släktingar, som var så duktiga på att berätta historier.

”På stort alvar” rymmer 15 noveller, som är skrivna under lång tid och som inte har mer än Öland gemensant.

Theorin själv konstaterar att berättelserna ”spretar alltså åt olika håll”.

Här finns rena skräckhistorier och mer underfundiga skrönor av vardaglig karaktär.

I flera av novellerna återser läsaren Gerlof Davidsson, som figurerar i samtliga tre delar av Theorins Ölandskvartett.

Johan Theorin själv anger att han gärna läser noveller och tar fram favoriter som Stig Dagerman, Torsten Jonsson och Joseph Conrad.

IGENKÄNNING

Vänner av Theorin känner igen sig i ”På stort alvar”. Även i sin tidigare böcker har han haft med mystiska inslag, sådant som inte helt lätt kan förklaras med logiska resonemang.

Det finns en del sådant i ”På sort alvar”.

Den som kan Theorins Öland vet också att han tar sig vissa geografiska friheter.

I novellerna märks exempelvis Rälla ödekyrka och Grårör. De blir inte alldeles lätta att finna, för den läsande turist som vill se dem på riktigt...

Men författare har ingen skyldighet att hålla sig till den geografiska verkligheten.

Och inte till sanningen heller, för den delen.

”På stort alvar” innehåller 15 noveller, fyllda av berättarglädje.

Några lärdomar kan dras: man bör tänka sig för två gånger innan man dricker vatten ur en källa på alvaret. Man ska inte ta med stenar från Blå Jungfrun. Och en mor- och farförälder kan få ljuga, om uppsåtet är gott och storyn blir bättre anpassad för den unga lyssnarskaran.

Tilläggas kan också att berättelserna ledsagas av konstverk av fyra konstnärer från Öland: Anita Tingskull, Charlotte Adde, Eva Sasioglu och Sture Lundgren. Deras bilder gör att ö-känslan förstärks än mer.

”På stort alvar” är ett rent nöje att läsa. Perfekt för hängmattan i sommar!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.