Envise Egon segrar i Källa
Urpremiär för ännu en TV-pjäs av Lars Molin var det när amatörsällskapet Teater Proximus framförde Midvinterduell i Källa bygdegård. De har arbetat hårt i tre månader med att bearbeta och repetera in pjäsen där handlingen är förlagd till Källa socken.
Bonden Egon är envis och tillåter inte att vägverket krossar hans mjölkpall med plogbilen. Han bygger upp den igen, men natt efter natt blir den krossad. Egon vill inte ge sig, trots att byborna till en början tycker att han bär sig dumt åt. När det så småningom visar det sig att det inte är en olycka utan fullt medvetet som vägverket förstör Egons privata mjölkpall, då ger han upp. Men då tar hans familj och vänner upp kampen, hjälp får de också från en del oväntade håll. Och se - överheten får till sist ge sig. Mer av historien skall inte berättas här, bättre är att på ort och ställe ta del av den allvarliga berättelsen som också rymmer ett stort mått av humor.
Jämfört med föregående års teaterstycke Kunglig Toilette, även det en bearbetning av en Lars Molin-pjäs, har årets uppsättning en betydligt allvarligare grundton. Egon ger uttryck för det när han sitter för sig själv på mjölkpallen och sjunger några strofer ur sången Varför skola mänskor strida. Alla äro vi ju lika, varför skall den starke då, så den svage nederslå.
På plats i bygdegården fanns en av Lars Molins tidigare arbetskamrater, då de båda arbetade inom vägförvaltningen i Östhammars kommun. Han berättar att det var en verklig händelse på Gräsö som var utgångspunkten när Lars Molin skrev TV-pjäsen 1983.
Det var meningen att alla mjölkpallar skulle bort när mjölken istället hämtades av tankbilar. Men den envise bonden på Gräsö ville inte att någon annan skulle bestämma över hans pall. Det slutade i rätten och vägverket fick ge sig.
Aktörerna i teaterstycket är amatörer och folk från bygden. Tillsammans med den lokala placeringen i Källa socken gör det att stycket blir en alldeles särskild upplevelse för publiken, där många säkert känner igen sig i kampen mot myndigheter. Det är lätt att ta parti för den envise bonden och byborna runt honom. Här och där i framställningen hörs också den öländska dialekten.
Liksom förra året har Britt-Marie Nilsson producerat pjäsen och Jonas Hellberg har bearbetat manus och regisserat. Jonas är dessutom som klippt och skuren för rollen som Vägmästaren, representanten för den illa omtyckta myndigheten. I rollen som byns snusförnuftiga och skvallerglada lärarinna, Fröken Eliasson, gör Gunilla Sundström som till vardags diakon på norra Öland, en vända-kappan-efter-vinden-gestalt där hon till sist blir solidarisk med övriga bybor.
Men framförallt är det Egon, den envise bonden, och hans hustru Lina som har huvudrollerna i pjäsen.
Han är envis som en öländsk vindpinad tall, säger plogbilsförare Bengtsson uppgivet när Egon inte vill gå med på att riva sin mjölkpall.
Egon och Lina spelas av Erling och Agneta Berg. De har stora roller och är värda all beundran, både för rolltolkning och för prestationen att hålla alla dialoger i minnet.
Källa bygdegård var fullsatt vid premiären av Midvinterduell. Pjäsen spelas i morgon söndag samt tisdag och fredag nästa vecka.