Annons
Nyheter

Ensemblen som blåst i 30 år

Nyheter • Publicerad 20 november 2007

ALGUTSRUM

Ölands blåsensemble hade sin första spelning på femårsdagen av Ölandsbrons invigning. I lördags firade de 30-årsjubileum med att bjuda in gamla medlemmar och ge en konsert i Algutsrums kyrka.

Annons

Thorbjörn Svensson och Börje Engstrand var två av dem som tog initiativet till Färjestadens musikkår, som den hette år 1977. Genom att engagera bekanta samt göra ett utskick samlade de ihop hela 17 personer till en orkester.

– Jag har fortfarande kvar kladden till utskicket, säger Börje Engstrand.

När deltagarna fanns var det dags att skaffa uniformer och instrument. Några hade egna instrument men...

– Vi lånade pengar och köpte begagnade instrument. Sedan köpte vi flygvapnets begagnade vapenrockar, berättar Thorbjörn Svensson.

NAMNBYTE

Färjestadens musikkår behöll sitt namn fram till 1989 då den blev Ölands musikkår. Däremellan spelade kåren mycket tillsammans med hemvärnets musikkår. Sedan 2004 går musikerna under namnet Ölands blåsensemble. Denna historia återspeglades i repertoaren på lördagens jubileumskonsert. Låtar som ”Ölandsbron” och ”Beatrice Aurore” har funnits med sedan 1977. ”Hemvärnsmarsch” knöt an till tiden med hemvärnets musikkår.

Konserten innebar också ett samarbete med Glömminge Algutsrums kyrkokör. Tillsammans framförde de Kärlekens tid/Saknadens rum av Benny Andersson, en stämningsfull sång som inte lämnar någon oberörd. För solosången stod Kristin Bertilius, som varit blåsensemblens ledare de senaste två åren.

– Vi är ju en camerata-orkester, vilket innebär att man inte har någon dirigent. Så alla hjälper till att leda. Jag finns mest där för att säga till när vi ska börja och sluta och för att hålla takten. Men det är kul att som ung tjej få bestämma så mycket, säger Kristin Bertilius som har varit med i ensemblen i tolv år.

LÅNGVÄGA

– Det är verkligen ett härligt och socialt gäng. Vi har bra umgänge även utanför musiken.

Annons

Sedan 1977 har många av medlemmarna bytts ut, men tre män har varit med sedan starten. Inför jubiléet har 40 inbjudningar skickats ut till före detta medlemmar. 15 av dem tackade ja, vilket innebar att ensemblen fördubblades på lördagens konsert. Tvärflöjtisten Ulrica Swärd reste ända från Linköping för att delta.

– Det var fem år sedan jag var med så det är kul att träffa alla igen.

Efter konserten samlades alla nuvarande och tidigare medlemmar för att äta en bit mat och prata gamla minnen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons