Nyheter

En sann spelglädje efter 50 år

Nyheter • Publicerad 5 februari 2008

BORGHOLM

The Spotnicks framgångshistoria börjar år 1958, i en källare i Göteborg. Därefter har gruppen skrivit över 700 låtar och turnerat världen runt flera gånger om. 50 år senare besöker de Öland och Borgholm för en spelning på Guntorps herrgård, för första gången sedan 60-talet.

Bo Winberg och Bo Starander, med artistnamnet Bob Lander, möttes i Edmans musikaffär i slutet av 1950-talet. Bo Winberg letade pianonoter och Bo Starander hade precis spelat in två låtar i studion som låg i musikaffärens källare.

– Bosse stod där uppe och frågade Edman vad som pågick i källaren. Då fick han komma ner och sen gick allt av bara farten, säger Bo Starander.

STORA GREJER

Från början hette gruppen The Frazers. Men när det var dags för inspelning av en ep i Stockholm, protesterade inspelningsteknikern Olle Svembel.

– Han tyckte att så kan vi väl inte heta. Vid den tiden hade satelliten Sputnik gått upp så han sade att vi skulle heta The Spotnicks, säger Bo Winberg.

Och ni gick med på det?

– Vi hade inget val. Det var så stora grejer på gång, det var som en mörk dimma och vi visste inte vad som skulle hända, säger Bo Starander.

FATTADE NOLL

1961 fick gruppen sin första hit i England, med låten Hava Nagila.

– Det var en fri låt, en folkmelodi. Om vi hade tänkt på det så hade vi kunnat skriva ”trad arr” Bo Winberg och Bo Starander. Men vi var så unga då och att släppa en skiva var en jättegrej.

Första LP:n spelades in i en riktigt studio i London. På 18 timmar hade de spelat in 12 låtar. Snart låg de även på topplistan i Frankrike – på första, åttonde och tjugonde plats samtidigt. The Spotnicks, som varit vana vid att turnera mellan svenska folkparker, kunde nu plötsligt stå i anrika teater Olympia i Paris, där artister som Edith Piaf uppträtt.

– Vi fattade ingenting då, och det var en jävla tur för då hade vi nog gjort i byxorna. Det var ett konstigt liv, säger Bo Winberg.

INGET LIKNANDE

Han och Bo Starander är de som varit med i gruppen hela vägen. Övriga medlemmar har bytts ut genom åren. De båda männen tror att gruppens kraftiga genomslag berodde på att det inte tidigare funnits någon liknande musik i Europa.

– Många band hade samma repertoar. Sådan musik som Chuck Berry i Amerika fanns inte här. På radion spelades kanske en platta per dag.

Under sina 50 år har The Spotnicks producerat drygt 700 låtar, bland annat Amapola, The Rocket Man och My Bonny. Låtarna har samlats på oräkneliga LP-skivor.

– Vi har spelat in så mycket så det går inte att hålla reda på. Och så cirkulerar det bootlegs (inofficiell inspelning, reds anm), vi blir blåsta på royalties hela tiden, säger Bo Starander.

INGEN FAVORIT

Men någon särskild favoritlåt har de inte, det handlar mer om vilken som är bäst för kvällen.

– Man känner om det har varit en bra kväll, säger Bo Starander.

– Låten Amapola förföljer oss som en blöt trasa i ansiktet, säger Bo Winberg.

Numera skriver de inte särskilt många nya låtar, men de kommer att fortsätta spela så länge det känns kul.

– Det går inte att köra på rutin. Det är skillnaden från att ha ett jobb för att tjäna pengar. Vi lirar för vår publik, och så länge vi tycker det är roligt så fortsätter vi, avslutar Bo Starander.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.