Annons
Nyheter

En promenad i trädens tecken

Nyheter • Publicerad 8 maj 2008

TORSLUNDA

– Om jag skulle fråga hur en Alms blomma ser ut, hur många skulle veta det? frågar sig Lisa Tengö, biträdande rektor på Ölands folkhögskola, som är med i projektet Campus Öland, vilket skapat tre så kallade trädpromenader i Mörbylånga kommun.

Annons

Trädpromenaderna är till för att bilda kunskap om naturen.

– Det är viktigt med folkbildning och särskilt viktigt att kunna olika träd. Jag är själv väldigt glad i träd, de står här året om och man kan följa dess cykler, menar Lisa Tengö.

Trädpromenaderna är cirka en kilometer långa och finns väster om kyrkan i Torslunda samt ingår i Mörbylånga och Färjestadens motionsslingor. Längs varje promenadstråk finns ett tiotal skyltar uppställda, som förklarar vilken typ av träd man står bredvid, samt dess egenskaper och kännetecken.

– Tanken är att informationen på skyltarna kan bytas ut under de olika årstiderna.

PROBLEMATISKT

Utformandet av skyltarna har varit ett stort problem under planeringen med trädpromenaderna. Länsstyrelsen, som bidrar med pengar, ansåg att karaktären och funktionerna på skyltarna var mycket viktiga. Kommunens arbetsmarknadsenhet, AME, är de som har tagit fram de slutgiltiga skyltarna. Och bakom designen står Thomas Nilsson.

– Informationsblad går att skjuta in och ut och det ska inte bli någon fukt i skyltarna, säger Lisa Tengö.

Bakom trädpromenaderna ligger Campus Öland, ett sexårigt projekt som består av Ölands folkhögskola, Uppsala universitet, Högskolan i Kalmar, Sveriges lantbruksuniversitet och Ölands näringsliv.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons