Nyheter

Eliasson inviger Skördefesten

Nyheter • Publicerad 17 april 2008

BORGHOLM

Nu börjar konturerna kring årets skördestprogram att klarna. Som invigare har man engagerat förre utrikesministern Jan Eliasson, men det finns mer namnkunnigt folk i programmet. Till exempel miljöminister Andreas Carlgren, TV4-meteorologen Madeleine Westin, artisten Anders Linder, Kronan-experten Lars Einarsson och landshövding Sven Lindgren.

Traditionsenligt ”tjuvstartar” Skördefesten redan på onsdagen, den 24 september, med seminariet Natur- och Miljöforum på Ölands folkhögskola.

– Temat för Naturforum är klimatförändringarna och här kommer TV4-meteorologen Madeleine Westin beskriva situationen globalt, medan lokala experter berättar om effekterna, till exempel att vissa fåglar inte längre flyttar, säger Stefan Ahlgren som håller i trådarna för seminariet.

Här kommer också Anders Linder att spela upp en del ur sin miljökabaré ”Juste Mileu”, förre arbetsmarknadsministern och entomologen Hans Karlsson finns på plats, liksom P1:s ”Naturmorgon” som spelas in under dagen. Temat för Miljöforum är förnyelsebar energi med tonvikt på biogas, vindkraft och solenergi. Under dagen blir det också en miljömässa med bland annat utställning av biogasbilar och där besökarna kan få smakprov av ekologiskt producerad mat.

CARLGREN

På kvällen hålls en stor paneldebatt på temat ”Så räddar vi Östersjön” med representanter för bland andra Fiskeriverket, Världsnaturfonden och LRF.

– Miljöminister Andreas Carlgren är också inbjuden, men ett definitivt besked om hans medverkan kommer först när regeringskansliet fastställt hösten agenda, säger Stefan Ahlgren.

På torsdagen, den 25 september, arrangeras Turismforum på Ekerum Golf & Resort, tillsammans med Högskolan i Kalmar, Nutek och LRF. ”Vilka nya affärer som uppstår kring ett större evenamang” är titeln på årets tema och här kommer man belysa att större landsbygdsevenemang, destinationsutveckling och affärsliv hänger samman. Och på kvällen är det dags för invigning av Skördefesten, vilken alltså förrättas av Jan Eliasson i Årets Ölandsby Segerstad. Ceremonien avslutaas traditionsenligt med att Hemvärnet bjuder på ärtsoppa under fältmässiga former.

MATFORUM

Fredagen, den 26 september, ägnas åt Matforum på Ekerum Golf & Resort. Här är temat ”Livsmedelskedjans klimatomställning”. Under dagen presenteras också vinnaren av det prestigefyllda vandringspriset ”Årets uppstickare” inom livsmedelsbranschen. Fredagen innehåller också en nyhet för alla hund- och hästvänner. Då bjuder Stall Ninni Svensson i Långöre på uppvisningar, utställningar, pröva-på-verksamhet, försäljning och mycket annat.

En av lördagens begivenheter är är finalen i Kock- och Serveringstävlingen Pumpan på Strand, som i år har utökat antalet finallag till och därmed kommer att genomföras enligt samma kriterier som gäller för SM-tävlingarna. På eftermiddagen får publiken möjlighet att se de tävlande både laga maträtterna och och servera dem.Liksom tidigare år arrangeras Fårets Dagar på Borgholms Slott, ett evenemang som också orsakar bilköer från och till slottet.

– Men här jobbar vi på en trafiklösning, säger Jörgen Areskough.

”HÖR AV ER”

På söndagen, den 28 september, hålls Matvrak, ett spektakulärt seminarium i Hulterstads bygdegård, där Kronan-experten Lars Einarsson berättar om vad som hände utanför kusten 1676 när regalskeppet Kronan explodera och tog med sig flera hundra man i djupet. Medverkar gör också Ulrica Söderlund, doktorand vid Stockholms universitet, som ska berätta om vad folk i allmänhet åt under 1600-talet och i synnerhet ombord på Kronan. Här bjuds också besökarna på ett skrovmål baserat på recept och råvaror från1600-talet.

Skördfesten avslutas på eftermiddagen med den stora Avslutningsparaden som går längs Storgatan och ner till hamnen i Färjestaden, där den avslutas med tal av landshövding Sven Lindgren och prisutdelning till de bästa och roligaste ekipagen. Den 4 juli ska Skördfestprogrammet presenteras, ett program som det decimerade Skördefestkansliet just nu jobbar med.

– Jag vädjar till alla deltagare att höra av sig och lämna sina texter till programmet. Idag är vi bara en femtedel av den tidigare styrkan på kansliet och har alltså inga möjligheter att ringa upp alla 700 aktörer. Så mejla, faxa, posta eller ring in texten så fort som möjligt, uppmanar Anne Wilks.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.