Nyheter

Efterlängtad årsbok utkommen

Nyheter • Publicerad 5 december 2007

LÖTTORP

Nu har den 58:e årgången av Öländsk bygd 2007 levererats. Åkerbo hembygdskrets och redaktören Karin Fredriksson samlade författare och redaktion till kaffesamkväm i hembygdsgården vid Högby kyrka.

– Alla längtar efter årsboken, sade redaktör Karin Fredriksson i sitt välkomsttal till de församlade redaktionsmedlemmarna i kommittén för Öländsk bygd och de författare av artiklar som kunnat hörsamma inbjudan till kaffesamkvämet.

Redaktionen är nöjd med innehållet, blandningen mellan prosa och poesi, mellan tragiska berättelser om ond, bråd död och vardagsbetonade minnesbilder. Nya författare kommer med nya berättelser. Friska vindar sveper genom boken som förnyats genom ett modernare upplägg. Varje sida har två spalter.

TJOCKARE ÄN VANLIGT

1950 kom den första årgången, då hade den nybildade föreningen Åkerbo hembygdsförening, senare kallad krets, en drivande kraft i veterinären Elias Östman som var ordförande både i Högby Hbf och i Åkerbokretsen. Upplagan var inte stor, bara några hundra exemplar, därav svårigheten att få tag på de tidigaste årsböckerna. Då kostade en årsbok 3:50, numera har den ökat till 60 kronor. Årets upplaga är något tjockare än vanligt, summa 128 sidor, allt som lämnats in till redaktionen är med. Upplagan är 1 800 exemplar, större delen är redan upptingad. Så tidigt som möjligt under nästa år vill redaktionen ha in nya artiklar som lämnas till en ledamot i hembygdsföreningen, ett byombud eller direkt till Karin Fredriksson.

Stämningen var familjärt trivsam kring kaffebordet. Berättelser och skrönor flög som svalor över kaffekoppar och lusekatter. Stanely Johansson, ordförande i Åkerbo hembygdskrets, tackade Karin för ett välgjort arbete och konstaterade att, utan författare blir det ingen bok. Han önskade lycka till med nästa årgång. Nästa vecka får byombuden boken som delas ut så snabbt det bara är möjligt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.