Annons
Nyheter

Djur och öländska landskap

Nyheter • Publicerad 1 juni 2011

Landskapsmåleriet har alltid dominerat i den öländska konsten. Det var den förre museichefen Anders Nilssons förtjänst att han sommaren 2004 på Himmelsberga museum, i samarbete med konstnären Sven-Bertil Svensson, gav oss en samlad överblick över hela denna, den öländska konsthistorien, från den klassiska begynnelsen, som dominerades av A Th Gellerstedt, Per Ekström och Nils Kreuger och fram till efterkrigstidens stora som Axel Kargel, Leif-Robert Eriksson och Bo Mörnerud som alla avviker från varandra.

Utställningskatalogen, som pryddes av Sven-Bertils skarpt realistiska oljemålning ”Sista tåget har gått” från 1972, gavs ut med stöd av Länsstyrelsen i Kalmar län, Sparbanksstiftelsen, Uddenberg-Nordingska stiftelsen samt Ölandsklubben i Stockholm. Däremot gav Borgholms kommun inget stöd, varken till utställningen eller till Himmelsberga museum. Det finns inga andra museer på Öland, och de samlingar som en gång lade grunden till Kalmar konstmuseum är inte längre tillgängliga i det nya museet.

Annons

På den tiden fanns det dock en samarbetsorganisation ”Toner och penseldrag” mellan Ölandskommunerna och Kalmar kommun för en gemensam kulturpolitik. Affischen hade gjorts av konstnären Lasse Karlsson. Den tävlade med en affisch för ”Ölands sommarkyrka” som Slottssskolans elever målat för sin bildlärare Yngve Svensson.

Idag är det ett annat läge. Situationen är helt splittrad. Istället för samarbete existerar nu fyra olika konstnärsgrupper som anordnar fyra olika konstrundor med tillhörande samlingsutställlningar. Där finns Åkerbokonstnärerna, Norra Ölands konstnärsgille, Södra Ölands konstnärsgille samt Konstmajrundan på mellersta Öland.

I den samtidskonst som visas på de öländska konstrundorna kring pingsthelgen och på hösten på Skördefesten är avantgardets tid också för länge sen över. Dagens målare bryter inga gränser längre. De följer sin läggning och lust och drivs av samma kärlek till ljuset över den vida horisonten och detta annorlunda landskap som lockar hit tusenden av turister varje sommar. Havet är också ännu närvarande, fastän det är decennier sedan

som man endast kunde nå Öland via färja och båt. Varför finns det inga hamnar här konstaterade också Johan Scott som just nu ställer ut på VIDA museum. Han är född på Åland där i stort sett alla har båt. Det är ett måste. Men så har vi ingen skärgård heller.

Vi börjar i Borgholm. Där håller byggnadsnämnden på att drunkna i 800 bygglovsansökningar. Snart finns landskapet bara kvar i minnet .

Öländska landskap dominerar också på Stenhallen, en vacker lokal i hörnet Hantverkargatan/Storgatan där Konstmajrundan har sin samlingsutstställning.

KONSTMAJRUNDAN

Konstmajrundan omfattar ett 20-tal konstnärer och konsthantverkare på mellersta Öland, målare, keramiker, textilkonstnärer och en musiker. Föreningen bildades 1996 med målsättningen att bjuda in den konstintresserade allmänheten till sina ateljéer en gång om året under maj månad.

I år kommer majrundan i juni. De har senare under skördefesten ytterligare en med utställning och öppna ateljéer.

Det är inte de mest exklusiva utbrotten av kreativitet som visas här men dock ett kunnigt utfört hantverk där motiven ofta är föreställande, vilket inte hindrar att det som vid första anblicken ter sig som ett abstrakt måleri, som hos Sixten Carlsson kan rymma djupt inträngande djurstudier, personligt arrangerade stilleben, ibland även människogestalter.

Annons

Det lönar sig alltså att stanna upp och studera de visade verken, vare sig de är målningar eller skulpturer.

KONSTNÄRERNA

Här en översikt på några av konstnärerna:

Carl-Olof Damm är född 1949 i Västervik men sedan 1985 bosatt i Borgholm. Delar verkstad med Annika Liepa. Gör skulpturer i stengods, människor, djur och andra varelser från verklighet eller fantasi. Offentliga utsmyckningar bland annat i Borgholms bibliotek och Fojo i Kalmar.

Rudolf Jon Overå, grafiker och målare, född 1933 i Hjørungavåg, Norge. Rudolf är intresserad av det arktiska och nordiska ljuset och mystiken i den nordiska mytologin. Han föredrar abstrakta uttryck och bildernas innehåll flödar av puls, färg och energi.

Sixten Carlsson

Född i Kalmar 1937 och bosatt på Öland sedan 1945. ”Det är den öländska sommarsolens varma gula och den vida horisontens blå som dominerar hans palett. Ett måleri av stor poesi.”

Tidigare utställningar: Konstnärsbolaget, Doktor Glas, Skissernas museum.

Susanne Nyholm, bilder av mänskliga relationer i stiliserade humoristiska situationer.

Göran Petersson, född i Kalmar 1945, började först som skyltmålare men tecknade och målade samtidigt. Som de flesta djur- och naturmålare kallar han sig självlärd. Ett aktat namn bland naturmålare och medlem i Nordic Wildlife Art.

Annons

Eva Alsén, textil, glas, silver. Född i Karlskrona. Började sin yrkesbana i reklamen och är dessutom utbildad dekoratör.

Har också ritat tygmönster sedan slutet av 90-talet, som hon låter trycka upp på ett textiltryckeri i Sölvesborg.

Yvonne Thoor är öländska född 1964 och har efter halva livet återvänt till sin födelseort Rälla, där hon i Vipetorps gamla bilverkstad har ställt i ordning keramikverkstad och butik.

Övriga keramiker: Annika Liepa, född 1950, arbetar helst med keramisk skulptur, så även Maria Allansdotter Boström, medan

Anders Alsén, född i Fågelmara, är en drejande ”potter”.

För övriga konstnärer se Stenhallen där karta till de öppna ateljéerna kan fås.

ERICH SCHWANDTStenhallen, Borgholm

Samlingsutställning för Konstmajrundan . Öppettider: 2, 3, 4, 5 juni 11.00 – 17.00;

måndagen 6 juni 11.00 – 15.00

Lördagen 4 juni kl 18.30 framträder den irländske singer-songwritern John Leo Carter med sin röst, gitarr och en trumma. Inträde 80 kronor

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons