Annons
Nyheter

Det våras för konsten

Nyheter • Publicerad 21 mars 2006

Idag är det vårdagjämning och trots att snön ligger kvar börjar våren anas.Med våren kommer konsten och Ölandsbladets konstrecensent Erich Schwandt har här sammanställt några sevärda utställningar framöver.

Södra Ölands Konstförening satsar även i år på fyra utställningar i Konsthallen i Mörbylånga. De inleds med två skulptörer från Norge – Kristine Brodersen och Gunnar Torvund (6 –28 maj). Då firar man också nationaldagen med film, föredrag och annat den 17 maj.

Annons

De övriga är Jonas Lundqvist, måleri (3 juni – 2 juli), Stina Alm och Camilla Bergman visar skulptur och teckningar (29 juli – 20 augusti) och Mats Tidek foto (2 september – 1 oktober). Utställningarna är öppna lördagar och söndagar kl. 11 – 17.

Under juli månad överlåter SÖK skötseln av Konsthallen till föreningen Vindtyg för utställningen ”Vindtyg ser rött”. Den pågår 6–15 juli och är öppen alla dagar kl. 14 – 19. Vernissagen är onsdagen den 5 juli kl. 19–21.

Blå Porten är ett mångsidigt kulturcentrum på den östra sidan. Nyligen – den 3 mars, mitt under den förra snöstormen – när gruppen ”Ramlorna” från Södra Sandby hade en spelning där med sina fem nyckelharpor, som alla är egna byggen, samlade den 75–80 personer.

Fredagen den 31 mars blir det en ny spelning, nu med ”Spunk” där Åke Willny är med, den förre prästen i Glömminge som har varit yrkestrubadur. Och i mitten av juli, förmodligen den 17/18 juli, återkommer Sofia Karlsson som vann en GRAMMIS med sina Dan Andersson-tolkningar ”Svarta Ballader”.

Per Skogler har vernissage 8 juli. Diktläsningar med Lennart Sjögren, Nina Södergren och Peter Hultsberg är också planerade.

Pingstrundan flyttar till Kristi himmelsfärd

När svenska staten drog in annandag pingst som en kyrklig helgdag, minskade antalet besökare i den traditionella pingstrundan drastiskt. Södra Ölands Konstnärsgille har därför beslutat att flytta ”pingstrundan” till Kristi himmelsfärdsdagen. Den börjar den 25 maj och pågår till den 28 maj, söndagen före pingst som också är mors dag.

Namnet har samtidigt ändrats till ”Södra Ölands Konstrunda”. Flera konstföreningar har redan hört av sig som resultat av en annons i tidskriften ”Konstperspektiv”.

Samlingsutställningen ska hängas i Strömstedtsalen, berättar Carl-Gustav Olderius, då gymnastiksalen är upptagen dels av elevavslutningarna och dels, det stundande 100-årsjubileet.

Ett alternativ hade varit att använda de råa betongväggarna i en ny hall på Köpstaden i Färjestaden men så långt har inte planeringen kommit än.

Annons

ARK-BIO-ART ska efterträda det omdebatterade Mitt i-projektet, med mera lokal förankring och – förhoppningsvis – mera professionellt. När Eketorps borg och Länsmuseet vände sig till Konstnärsgillet gick uppdraget till Pekka Hedin.

Bättre kunde man inte få, ska gudarna veta, ty Pekka Hedin som flyttadetill Mörbylånga för drygt tre år sedan är den mest mångsidige av de nya kamraterna i Mörbylånga med sin dubbla bakgrund som biolog och naturvetare, konstnär, illustratör och författare.

Han är född i Bergslagen, är medlem i KRO men har också i femton år arbetat som kommunekolog i Kungsör. Kungsörsmodellen med restaurering av betes- och hagmarker har väckt uppmärksamhet. I fjol blev han också nominerat till Nordiska rådets Natur- och miljöpris.

Ark-Bio-Art står för arkeologi, biologi och konst. Den ska installeras på en gräsbevuxen slätt öster om Eketorp och ska symbolisera den slåtter som var nödvändig för djurens överlevnad i borgen. Den cirkelformade ytan ska omges av elva tredimensionella verk och ett tolfte i mittpunkten.

Det finns också andra planer, bl. a. på en florastig (av liknande slag som i Skäftekärr), men de får förmodligen vänta till Linné-året 2007. Tolv deltagare har anmält sig till projektet. Ännu återstår dock att se vad finansiärerna – i synnerhet Regionförbundet – säger.

Den 25 mars, öppnar VIDA med silverutställningen ”DET GLITTRAR”. I sin museiavdelning visar Bertil Vallien också ”Head first” – skisser och målningar på papper för första gången.

Redan den 1 april kommer sedan Lars Englund med installationen ”Borderlines” hos Rasjö och Ulf Trotzig med nya naturmålningar. Den 8 april följer en fotoutställning med Susanna Hesselberg och Nygårds Karin Bengtsson som pågår till den 28 maj. Det måleriska ljusarbetet kan föra tankarna till Vermeer och den danska guldåldern.

De stora utställningarna sommar och höst domineras av Lage Lindell (1920 – 80) som visas 13 maj – 30 juli och Johan Scotts målningar den 3 juni – 23 juli. Det blir en stor utställning med 120 skulpturer av Bård Breivik, kallad ”Partitur”, som pågår 29 juli – 1 oktober. Mer måleri blir det av Marie Capaldi-Ingvarsson som förra året fick det ansedda Sten A Olssons kulturstipendium tillsammans med skulptören Claes Hake. Hennes sensuella målningar visas 5 augusti – skördefesten 1 oktober.

”Sven Ljungberg på Öland” blir dragplåstret i Konsthallen på Himmelsberga museum, en stormönstring av hans måleri som pågår hela sommaren 15 maj – 13 augusti. Därefter blir det åter ”konstbytardagar” den 26 – 27 augusti och ”Ölandsmålare” till Skördefesten den 29 september – 1 oktober.

Ett annat stort projekt är ”Byggnadsvårdsdagarna på Himmelsberga” som pågår den 22 – 23 juli och i år fokuseras på hus och trädgård.

Annons

De ger också en flygande start åt de separata konstutställningarna som inleds i Vita huset av Kerstin Kärnekull (23 juni – 5 juli), Kristina Hjelte (7 – 20 juli) och Ann-Charlotte Ohlén (25 juli – 6 augusti).

Kerstin Kärnekull som är ny på Himmelsberga är arkitekt i botten är hade i höstas en utställning ”Kor, mest” på Galleri Aguéli i Stockholm. Men det finns också en ölandsanknytning. Hennes mor, Anneka Andersson i S. Näsby, var den första kvinnliga agronomen i Sverige.

I Stora hallen utställer på samma tider Kristina Jeppsson, Bo Mörnerud samt Suzanne Jansson (textil) och P-Å Johansson (smide).

Bo Mörnerud som i höstas ställde ut i Täby tillsammans med den japanska keramikern Hisamo Mizumo, som varit specialelev på Capella och vars teservis väckte respekt och uppmärksamhet på elevutställningen. Hisamo, som nu har flyttat till Stockholm, går vidare i den klassiskt behärskade, skulpturala riktningen, berättar Bo, som den 29 april också ska ställa ut tillsammans med Collegium Chrysaetos på Smålands konstarkiv i Värnamo.

Michel Djanaieff blir dragplåstret på Galleri Mittbrodt i höst, då han ställer ut sin modernistiska graffiti tillsammans med sonen Pontus och dottern Saya. Pontus är konstnär och stor i svängen och har gjort video och film bl.a. med ”dialekt”-Fredrik. Saya är borgholmstjejen som blivit silversmed.

Vernissagen blir helgen före skördefesten. Det blir ett återseende att se fram emot.

Men Jochen och Martin Mittbrodt har också annat att bjuda på. Det börjar med Monica Backström, Erica Höglund och Eva Finder som ställer ut den 14 april – 15 maj. Samtidigt visar och säljer också ”Vackra Ting” vid torget, som nyss bytt ägare, Monica Backströms berömda ägg som tagits upp i nyproduktion. Monica Backström och dottern Erica Höglund kommer också båda att närvara under påskhelgen.

Rudolf Overå utställer sin grafik separat i juni – juli. Därefter följer Mattias Nilssons utställning av måleri i juli – augusti.

Den stora händelsen under sommaren blir också invigningen av den nya utbyggnaden av verkstaden på gården som ännu är under arbete.

Det är flera aktörer som inte har blivit nämnda. Programmen var inte färdiga i några fall. Vi återkommer dock omgående med en bred presentation av makarna Pekka och Mona Hedins verksamhet samt om förberedelserna till det stundande 100-årsjubileet på Ölands folkhögskola i Skogsby.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons