Annons
Nyheter

Det sade klick igen efter 70 år

Nyheter • Publicerad 21 augusti 2007

GRÄSGÅRD

Det var nästan på dagen 70 år sedan som bästisarna Ethel Arnerlind och Ingrid Johansson började första klass i Gräsgårds skola.

Annons

– 70 år, kan inte fatta det, skrattar Ethel.

Roliga minnen och glada skratt var det gott om när 77-åringarna som började i Gräsgårds skola året efter Berlin-OS åter samlades på trappan till den byggnad där traktens första- och andraklassare en gång huserade. Grannfastigheten där de äldre eleverna höll till brann ned till grunden i våras. Att lågstadieskolan höll tycks varit ett under, i alla fall hur mycket som Bernt Karlsson och Arne Eriksson busade i slutet av 1930-talet...

Väninnorna Ethel Arnerlind och Ingrid Johansson har hållit ihop i alla år. Det skiljer bara en vecka i ålder mellan de båda och uppväxta är de bägge två i den lilla byn Össby. De satt ihop i var sin skolbänk redan första skoldagen.

– Men i andra klass fick jag sitta med Bernt. Han var längst i klassen och jag kortast. Jag skulle väl ha en lugnande effekt. Bernt och Arne bråkade väl för mycket, skrattar Ethel.

ALVARET ELLER SJÖN

Ethel och Ingrid hade många kilometer att traska varje dag fram och tillbaka till skolan. Beroende på väder och vind så hade de att välja mellan vägen över Alvaret eller den längs sjön.

– Kommer du ihåg -44 när det var sådan snöstorm och du fastnade i en snödriva så att vi fick dra dig upp?, ler Ingrid mot Ethel.

Jodå, Ethel minns. På klassfotot från första klass är hon inte med. Hon var krasslig när kortet togs.

– Jag var ofta sjuk. Tror jag vägde 17 kilo när jag började första klass och det var ju inte så mycket, säger Ethel.

Fröken för förstaklassarna hette Helga Bröme och var i det närmaste döv.

Annons

– Det hade ju aldrig gått i dag, en döv lärare, säger Ethel.

– Minns när vi skulle sjunga för fröken, då tog jag i för kung och fosterland för jag visste ju att hon var döv. Men då avbröt hon mig och tyckte att jag tog i väl mycket, skrattar Ingrid.

SKOLRESA TILL SEBY

Skolresan gick till Seby gravfält. Kanske inte så lång resa men ändå ett äventyr. Och med en dubbelchocklad för 25 öre hos Edvin Jönssons lanthandel i Mellstaby blev skolresan en riktig fullträff. Någon skolträff har Gräsgårdseleverna aldrig haft tidigare. Men 70 år efter första skoldagen tyckte Bror Nilsson och Ethel Arnerlind att det minsann fick vara dags. Många i klassen är fortfarande i god vigör. Några större bekymmer har det inte varit att samla de gamla skolkamraterna. De allra flesta har bott kvar i Mörbylånga kommun.

17 stycken började första klass den där sensommardagen i Gräsgård för 70 år sedan. Elva något mer grånade pojkar och flickor var på plats under jubileet: Arne Andersson, Ethel Arnerlind, Arne Eriksson, Elin Eriksson, Ingrid Johansson, Bernt Karlsson, Åke Kristiansson, Liss-Erik Mellborg, Bror Nilsson, Sonja Robertsson och Britta Rosén. Efter en titt i den gamla skolbyggnaden från 1850-talet där Bernt Karlsson fick hjälpa fröken med att fånga råttor, som hon inte var särskilt förtjust i, bar det först av till Gammalsbygården för en bit mat. Sedan fortsatte jubilerandet hemma i Ethel Arnerlinds föräldrahem.

Med tanke på den goda stämningen borde det inte dröja 70 år till nästa återträff med klassen...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons