Nyheter

Den ultimata känslan av frihet

Nyheter • Publicerad 19 februari 2008

BORGLANDA

I lördags syntes några fallskärmar cirkla över Borgholm. Men det var inte vilka fallskärmar som helst, de här var försedda med motor.

Paramotor kallas farkosten, närmast översatt till motoriserat skärmflyg, och med denna är man fri som fågeln. Enkelt uttryckt kan man säga att det handlar om en skärm och en ”ryggsäck” med motor och propeller.

– Motorn är på mellan 22 och 30 hästkrafter, beroende på skärmstorlek, och man kan hålla sig i luften omkring tre timmar, berättar Anders Bergqvist från Växjö som tillsammans med tre kompisar betraktade Borgholm från ovan i det vackra vårvintervädret.

INTE ALLTFÖR DYRT

Själv har han en tandemversion, det vill säga med plats för två personer. Den här typen av flygning är dessutom ett ganska billigt nöje.

– En komplett paramotor kostar mellan 60 och 70 000 kronor, men det finns numera en ganska stor begagnatmarknad. Och den drar ju knappast någon soppa.

Den gör en hastighet på mellan 40 och 60 kilometer i timmen och vid vindstilla kan man komma cirka tio mil på en tank.

– Förra året gjorde vi en flygning mellan Långe Jan och Långe Erik i samband med Skördefesten, i ett antal etapper, säger Anders Bergqvist som också är yrkesfotograf och gör olika fotouppdrag från luften.

VÄRMANDE SLINGOR

Lördagen bjöd som sagt på vackert väder, men med en temperatur strax under nollan, vilket borde kännas svinkallt uppe i luftdraget.

– Vi har rejäla overaller, en heltäckande hjälm och värmeslingor i handskar och skor, annars skulle det inte vara möjligt att flyga så här års, säger Anders Bergqvist.

Paramotorflygning i Sverige är organiserad genom Svenska Skärmflygförbundet som i sin tur övervakas av Luftfartsverket. För att få certifikat måste man gå en kurs med både teori och praktik. För den som inte har någon erfarenhet av skärmflygning kostar den omkring 12 000 kronor och knappt hälften för den som sedan tidigare innehar en skärmflyglicens.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.