Annons
Nyheter

Den glömda utvandringen

Nyheter • Publicerad 15 augusti 2007

RUNSTEN

Att skapa nya kontakter och synliggöra den svenska utvandringen till Tyskland i slutet av 1800-talet. Det var huvudanledningarna till Sverige-Tysklanddagen som anordnades i Runsten på lördagen.

Annons

Dagen hade premiär förra året och är ett samarrangemang mellan Svensktyska kulturföreningen i Kalmar, Runstens hembygdsförening och Tyska kontoret, Deutsche büro, i Borgholm. Siegfried Hessler är initiativtagare till dagen:

– Jag vill belysa det som brukar kallas ”den glömda utvandringen”. När uppemot 200 000 svenskar utvandrade mellan 1860 och 1900 åkte ungefär en fjärdedel av dessa till Tyskland, men man hör mest om Amerika.

FATTIGA TILL TYSKLAND

Han tror att en stor anledning till att den tyska utvandringen blivit bortglömd är att det framför allt var drängar, pigor och inhyseshjon som åkte dit. De kunde varken skriva eller läsa medan de som åkte till Amerika var rika bondsöner och bonddöttrar som skrev hem till sina svenska släktingar. Dessa brev har sedan blivit naturligt underlag för forskning.

– På emigrantinstitutet i Växjö finns 20 000 böcker om den amerikanska utvandringen men bara fyraðfem om den tyska, säger Siegfried Hessler.

Därför vill han hjälpa till att informera om utvandringen, samtidigt som Sverige-Tysklanddagen blir en mötesplats för många av de tyskar som är bofasta eller har fritidshus på Öland. Här träffas de för att fika och umgås.

EN STOR DAG FÖR ÖLAND

Dagen till ära var också Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson på besök.

– Det här är en stor och viktig dag för Öland. Från att det tidigare var en emigration till Tyskland har vi nu en immigration därifrån. För besöksnäringen på Öland betyder det mycket.

Och att ölänningarna skulle känna sig hotade av att så många tyskar kommer till ön tror hon inte.

Annons

– Ölänningarna förstår att vi måste ha en ökad inflyttning till Öland, vi har en åldrig befolkning där fler dör än föds. Och det bästa ölänningarna vet är att se ljus i husen året runt, säger Lisbeth Lennartsson.

UTVECKLAR KONTAKTER

Michael Kitzel kom till Sverige för att starta ett nytt liv tillsammans med sin fru. Numera är han ansiktet utåt för Tyska kontoret i Borgholm. Hans främsta uppgift är att utveckla kontakter med privatpersoner och företag från Tyskland, för att få dem att flytta till Öland. En av dessa kontakter har resulterat i att en tysk familj flyttat till Mellböda för att starta kafé.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons