Annons
Nyheter

Den egna nischen är viktigast

Nyheter • Publicerad 9 november 2007

TRIBERGA

125 kilo havtornsbär har förvandlats till saft, juice och marmelad. Och det är viktigt att det hela tiden ser mycket ut i montern, då säljer varorna bäst. Christer och Gunilla Strandå har knepen inför helgens matmässa i Stockholm.

Annons

De driver företaget Strandå ekologiska odlingar i Triberga, på sydöstra Öland. Liksom flera andra av årets utställare är de på mässan för första gången.

– Vi har tänkt åka dit många gånger tidigare men det har inte blivit förrän nu, säger Christer Strandå.

MYCKET GER MER

De säljer redan sina varor till en butik och ett bageri i Stockholm. Nu hoppas de att mässan kan ge fler kontakter.

– På fredagen är det mest öppet för företag och lördag, söndag för allmänheten. Så vi hoppas att få kontakt med fler affärer och butiker.

De planerar att ställa upp ordentligt av sitt sortiment för att det ska se mycket ut.

– Det är ett måste för att folk ska köpa, säger Christer Strandå.

Christer och Gunilla Strandå har odlat och sålt grönsaker sedan 1975 och fem år senare tog de över verksamheten av hennes föräldrar. Odlingen har hela tiden varit ekologisk.

– Man måste hitta en egen nisch för att klara sig och det är ingen annan häromkring som odlar ekologiskt. För oss är det otänkbart att odla konventionellt.

NÄSTAN TVÅ TON

Annons

Året 2001 planterade de sina första havtornsbuskar och därmed har de ytterligare en specialitet, utöver det ekologiska. Nu producerar de bland annat sylter, safter, marmelader och honung av havtorn. Havtornet skördas i månadsskiftet augusti/september. Ett vanligt år blir det ungefär 1,5 ton bär. Men efter årets regniga sommar kan det bli nära två ton. De tillverkar alla produkter på egen hand och recepten har Gunilla Strandå till stor del skapat själv:

– Jag har försökt snappa upp lite från olika håll. Från början hade vi svårt att få marmeladen att stelna eftersom det inte finns något naturligt pektin i havtorn. Men nu har vi arbetat fram ett recept som fungerar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons