De tar teatern till byarna
Riksteaterföreningen Öland arbetar efter målsättningen att föra ut teatern i byarna. Under hösten arrangeras sex föreställningar från Ventlinge i söder till Byxelkrok i norr.
I tre år har föreningen varit aktiv. Förra året utsågs den dessutom till Sveriges bästa riksteaterförening efter att ordföranden Marina Gustafsson hade lyckats väl i en kampanj för medlemsvärvning.
Jag tänkte att jag skulle dra mitt strå till stacken och satte mig ner och ringde. När jag började hade vi 30 medlemmar och när jag var klar var vi uppe i 60. Sedan visade det sig att Öland ökade procentuellt mest i hela landet, sett till antalet medlemmar och invånare.
Höstens teatersäsong inleddes i augusti med Byteaterns föreställning Den lille fule ölänningen. Närmast väntar samma teaters familjeföreställning Lilla bebins hemliga liv, som spelas i medborgarhuset i Ventlinge under Ölands skördefest.
I oktober och november följer de övriga fyra arrangemangen med föreställningarna Ålderstrappan, Rapport från staaan, SOS Sjömansvisor och skepparhistorier samt Sail along silvery moon.
Föreningen försöker hålla så många som möjligt av föreställningarna i hembygdsgårdar runt hela ön.
Folket i byarna ska få sin teater och inte behöva åka till Stockholm, säger Marina Gustafsson.
I och med tanken att föra teatern till byn är samarbetet med hembygdsföreningarna mycket viktigt.
Och de är väldigt engagerade. Alla vill att vi ska tänka på dem när vi bestämmer var föreställningarna ska spelas.
Det är också hembygdsgårdarna som står för tilltugget efter teatern. Då serveras allt från kanelbullar till osttallrik eller soppa.
Den stunden efteråt ger tillfälle att prata om det man upplevt och med skådespelarna, som ofta deltar. Teatern har både en social och en kulturell funktion, säger föreningens sekreterare Tord Rosenqvist.
Enligt honom är styrelsen mån om att förlägga lika många föreställningar i de båda kommunerna.
Men det är också viktigt att veta att någon från Gräsgård gärna kan åka till Borgholm eller tvärtom.