Annons
Nyheter

De fick se sig om i Turkiet

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2007

TURKIET

Måndagen den 17 september samlades 15 förväntansfulla ölänningar (inklusive några få vänner från andra platser i Sverige) på Kastrup Airport inför Ölandsbladets jubileumsresa till Turkiet. Bland resenärerna fanns Ölandsbladets tävlingsvinnare Bertil Johansson från Köpingsvik, som även bjudit med hustrun Ewy.

Annons

Gruppen flög med Turkish Airlines via Istanbul till Antalya i södra Turkiet. Färdledaren från ESB Kultur- & Naturresor, Kay Borsànd, mötte gruppen på Istanbuls Airport och tillsammans med den lokala guiden Fazil fortsatte gruppen till Antalya där de landade sent på kvällen. På hotellet välkomnade restaurangen med en oväntad sen middag och sedan blev det direkt i säng. Dagen hade varit lång med tidig start från Öland på morgonen.

Tisdag morgon bjöd på soligt och varmt Medelhavsklimat, ja, några pustade och tyckte nästan det var för varmt! Nu väntade sightseeing i de antika platserna Perge och Aspendos. Till Perge kom Aposteln Paulus på sin första missionsresa så gruppen trampade historisk mark och Kay och Fazil hade mycket att berätta under dagen. Den romerska teatern i Aspendos imponerade stort med den fantastiska akustiken. Teatern är den bäst bevarade romerska teater i världen och fortfarande används den för evenemang, vid t ex Aspendos Musikfestival som pågår en månad juni-juli varje år och då världsstjärnor framför konserter, balett och opera. Eftermiddagen avslutades i Antalya Arkeologiska Museum där de flesta av utgrävningarna från bland annat Perge finns att beskåda. Här finns de vackra statyerna som prytt arkader och burspråk. Kvällen avslutades med en välkomstmiddag i hotellets restaurang.

DAGS ATT LÄMNA MEDELHAVET

På onsdag morgon lämnade vi Antalya och Medelhavet för att ge oss upp i Taurus-massivet och på högplatån. Resan gick på cirka 1 000 meters höjd genom natur, byar och små städer. Målet för dagen var det stora kalkberget Pamukkale – Bomullsslottet. I området finns en mängd varma källor och under årtusenden har det varma vattnet, tillsammans med kalkavlagringar, skapat det spektakulära utseendet där bergssidorna är helt vita och när man kommer närmare ser man små bassänger och pölar. Här är populärt att vandra i det varma vattnet, sommar som vinter. I det närliggande antika Hierapolis passade några i gruppen på att bada i den varma bassängen och simma över husgrunder och kolonner som finns på botten. Kvällen och natten fördrevs på hotell i centrala Pamukkale inför fortsatt resa västerut på torsdagen.

Under torsdagen, på väg till Izmir på Turkiets västkust, gjorde vi sightseeingstopp i Philadelphia, en av de sju kyrkorna beskrivna i Apostlagärningarna och antika Sardis, där Kung Krösus levde och regerade på 500-talet f Kr, en på den tiden betydande person och än idag säger man ju ”rik som en Krösus”. På eftermiddagen nådde vi Izmir och gruppen kunde göra egna upptäcktspromenader. Izmir är Turkiets 3:e stad efter Istanbul och Ankara och på bazargatorna i den gamla stadsdelen finns mycket att titta på. Dagen avslutades i hotellets restaurang med gemensam middag och tidigt i säng.

EN AV RESANS HÖJDPUNKTER

Alla var förväntansfulla inför fredagens sightseeing, som var en av veckans höjdpunkter – antika Efesos. Än en gång hade Fazil och Kay mycket att berätta både från stadens historia och bibliska berättelser. Både Aposteln Paulus och Johannes vistades långa tider här. Aposteln Johannes’ grav finns också i den närliggande moderna staden Selçuk. Enligt sägnen tog Johannes med sig Maria, Jesu Moder, till Efesos och hon levde här sina sista år. På ett berg strax ovanför Efesos finns lämningar från, vad man säger, Jungfru Maria Hus och som idag är en vallfärdsort både för kristna och muslimer. Platsen har onekligen en speciell atmosfär, vad man än tror på!

Dags att lämna Efesos och Izmir bakom oss och köra vidare norrut. Dagens mål var Dardanellerna, det smala vattenstråket från Medelhavet in till Marmarasjön. Här skulle vi bo vid stranden strax utanför staden Canakkale. Men innan vi kom dit fanns fler sevärdheter! Vi gjorde stopp i Pergamon, ännu ett av dessa antika platser omskrivna i historieböckerna. Vi beundrade de ståtliga pelarna av Apollo-templet och tänkte oss hur Zeuvs tempel hade sett ut på plats. Templet nedmonterades på 1800-talet av en tysk arkeolog, fraktades till Tyskland och pryder idag Berlins Arkeologiska Museum. Ingen aktion som hade varit möjlig idag! Strax invid Pergamon ligger Asklepeion, en föregångare till dagens sjukhus. Hit kom världens mest framträdande medicinare för att forska och göra sina upptäckter.

Sist på dagen hann vi med ett besök i Troja, känt ända från Iliaden. Den kända hästen hälsade oss välkommen vid entrén och vi vandrade genom utgrävningar som vi fick veta fortfarande pågår och där man hittat bosättningar i fem skikt ovanpå varandra. Vi hade också hört att ännu en trojansk häst fanns att beskåda – hästen som användes i inspelningen av filmen Troja (där Brad Pitt hade en ledande roll). Den finns nu uppställd i Canakkale centrum så efter övernattningen körde vi in till centrum för en titt på också denna kända häst. Nu hade det redan hunnit bli söndag och resans 7:e dag och dagens mål var Istanbul, denna spännande stad! Också den en av resans höjdpunkter! Men innan vi kom dit besökte vi staden Bursa med sin sidenmarknad, sin berömda moské och sitt mausoleum tillägnat den 5:e sultanen i det Osmanska riket. Bursa var sultanernas huvudstad före Konstantinopel (Istanbul), som de erövrade av romarna 1453.

SLUTMÅLET ISTANBUL I SIKTE

Annons

Sista sträckan innan vi nådde Istanbul förkortade vi med färja över Marmarasjön och sen eftermiddag var vi framme på vårt hotell i den gamla stadsdelen Sultanahmet i Istanbul. Nu var resten av dagen fri att göra upptäcktsfärd på egen hand i denna myllrande storstad med sina 15 miljoner invånare. Kay annonserade ”att vill någon följa med till en trevlig restaurang på kvällen så var det samling klockan 8 i hotellets lobby”. På klockslaget mötte intresserade upp och kvällen avslutades på Restaurant Alt n Kupa med kebaber och lammkotletter på tallrikarna.

De två dagarna i Istanbul var fyllda från morgon till kväll med intryck och sightseeing. Vi startade med promenad från den kejserliga hästkapplöpningsbanan Hippodromen där Fazil målande beskrev den stora obelisken från Egypten och övriga sevärdheter på platsen. Vi fortsatte in i Blå Moskén, där skorna togs av före entrén och bars i en plastpåse och i strumplästen vandrade vi på de mjuka mattorna genom moskén. Namnet Blå Moskén har den fått på grund av sin interiör av blå Iznik-kakel i fantastiska mönster. Moskéns officiella namn är Sultanahmet Imperial Mosque, moskén uppfördes 1609-16. Fazil berättade under vistelsen om den islamska religionen och vi passerade genom moskén för att komma ut på den motsatta trappan. Här förstummades vi av scenen med den vackra parken nedanför oss och den ståtliga Haga Sophia-katedralen på andra sidan parken. På med skorna och promenad genom parken där vi överfölls av försäljare av olika slag som sålde vykort, böcker, hattar, schalar, flöjter och lite till.

På dagens program stod även besök i Sultanpalatset Top Kapi med alla sina rikedomar och om ben och ork fanns kvar även ett besök i Grand Bazar med sina 67 gator och 4 000 butiker.

ALLTING ROLIGT HAR EN ÄNDE

Sista dagen innehöll besök i Haga Sophia-katedralen, detta monument av arkitektkunskap redan för 1500 år sedan och som övervunnit jordbävningar, krig och bränder under denna långa tid. Katedralen uppfördes på 400-talet och var dåtidens största kristna kyrka. Ottomanerna intog byggnaden på 1400-talet och omvandlade den till moské både vad det gäller interiör och exteriör. När Kemal Ataturk kom till makten 1923 förklarade han Haga Sophia som kulturminne och byggnaden är numera ett museum. Förutom den höga kupolen, 55 meter, förundrades vi av de vackra mosaikerna och de stora alabasterurnorna, som hittats vid utgrävningar i Pergamon.

Dagen bjöd också på en båtutflykt på Bosporen i perfekt väder där alla njöt av havet, solen och den ljumma vinden. Vi stävade norrut och beundrade de berömda Istanbul-siluetterna; den stora Süleymaniye-moskén högt uppe på berget, Top Kapi-palatset och bakom palatset Haga Sophia-katedralen och Blå Moskén – ja, det sägs att Istanbul ska ses från havet och inget kan vara mera rätt! Vi passerade under de två broarna som förbinder den europeiska sidan av staden med den asiatiska, Istanbul ligger faktiskt i två världsdelar! Utefter stränderna beundrade vi fantastiskt vackra och dyrbara villor, där välbeställda Istanbulbor har slagit sig ner. Båtfärden tog drygt två timmar och avslutades på den asiatiska sidan där vi gick iland för att njuta en läcker avskedslunch och restaurangen hade dukat upp för Birgitta och Allan Andersson, Degerhamn, Ewy och Bertil Johansson, Köpingsvik – vinnaren av Ölandsbladets tävling, Monica och Åke Larsson, Borgholm, Maj-Britt Aldrin, Löttorp, Berit Nord, Löttorp, Gun Olsson, Löttorp, Bertil Robertsson, Borgholm och sommarölänningarna Marianne Hansson och Inga Hellman, Linköping, Gunilla Edlind, Lidingö, Solveig Kunze, Huskvarna och Ann-Britt Malm, Farsta.

KAY BORSAND

LISA BORSAND

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons