Nyheter

De fick en heldag med Orfeus

Nyheter • Publicerad 23 oktober 2008

KALMAR

I tisdags lämnade Ölands friskolas elever sitt klassrum för att åka till Byteatern. Här möter de Orfeus som gav sig ner i dödsriket för att hämta sin Eurydike. Samtidigt blev det en resa för honom att hitta sig själv. En resa som många av dagens ungdomar upplever varje dag.

Det hela börjar med föreställningen på Byteatern. Många sitter trollbundna under de 80 minuterna som de får följa Orfeus öde.

– Föreställningen var jättebra och väldigt effektfull, säger eleven Elina Arvidsson och kompisen Therese Ivarsson fortsätter:

– Vi har läst om Orfeus i skolan men det var coolare att se det, nu förstår man berättelsens budskap.

De pratar ofta med varandra om kampen med att hitta sig själv.

– Det är svårt och tar tid, speciellt i tonåren, säger Elina som också har ett knep för att få sina kompisar på bättre humör när funderingarna snurrar som mest.

– Om någon är nere brukar det fungera att skämta lite, för att avdramatisera det.

Efter en snabb lunch vid Ölandskajen, styr klassen mot det Gamla konstmuséet och workshopen.

EGET RÖRELSEMÖNSTER

Gabriella Snöberg har valt att delta i dansen.

– Vi ska uttrycka oss på något sätt utifrån det vi har gått igenom, säger hon.

Efter uppvärmningen delas eleverna upp i två grupper som ställer sig i varsitt hörn av den stora dansmattan. En elev från det ena hörnet ska ta sig över mattans diagonal och samtidigt göra en rörelse, som en elev från det andra hörnet ska härma. Och ingen får välja en rörelse som någon annan redan har gjort. Efter viss blyghet och nervösa skratt börjar eleverna släppa loss. De hoppar, snurrar, hjular och spelar luftgitarr.

– Vi arbetar med olika sorters musik från föreställningen. Det handlar mycket om att ha kul. Tänka och skapa själv och hitta sitt eget rörelsemönster, säger Jessie Karlsson från Byteatern, som leder dansworkshopen.

På våningen nedanför jobbar filmgruppen. Efter en genomgång av filmer med koppling till Orfeus och Eurydike, delas eleverna upp i grupper och börjar arbeta med en egen kortfilm, som de bygger kring utvalda citat ur teaterföreställningen. Eleverna sitter hukade över borden för att rita ett bildmanus. Alla filmer, som de spelar in med sina mobilkameror, kommer att läggas ut på internetsajten Youtube.

SLÄPPA LÖS KÄNSLORNA

På bottenvåningen håller konst-eleverna till. Genom källargångar, en spiraltrappa och små rum leds de förbi olika konsttyper som kan förknippas med Orfeus och de känslor som berättelsen för med sig. Sorg, glädje, kärlek och hat. Slutstationen är en skaparverkstad, där eleverna får i uppgift att förmedla känslorna i skultpurer, med hjälp av cykelslangar och limpistol.

– Det är ett material som de inte har jobbat med innan, därför begränsas de inte av krav på hur de ska bete sig och vara i förhållande till materialet. De vågar släppa lös sina känslor, säger Karin Ewing

Eleven Moa Holm är nog på bra humör idag för hon har valt att skapa efter glädje-temat.

– Jag har gjort en figur som har hängselbyxor. Det betyder att han är glad, ler Moa innan hon tillsammans med sina klasskompisar tar med sig dagens erfarenheter och traskar ut i vardagen igen.

Byteaterns Orfeuspaket riktar sig åt ungdomar, som först får se föreställningen. Därefter går de vidare till gamla Konstmuséet för att delta i olika workshops. Eleverna har i förväg valt vilken workshop de vill delta i: konst, dans eller film.

– Vi vill erbjuda mer än föreställningen. Ungdomarna ska få göra någonting praktiskt och bearbeta vad de sett, säger föreställningens producent Nina Olsson.

ATT SÖKA SIN IDENTITET

Teateruppsättningen berättar om hjälten Orfeus, son till musikens gud Apollon och musikens musa Kalliope. Orfeus har rest runt hela världen och har trollbundit alla han mött med sin musik. Han har också träffat många kvinnor, men ingen som vunnit hans hjärta. Berättelsen börjar när han återvänder till sin hemstad och möter Eurydike. Hon ser honom för den han är, bakom musiken. Men på bröllopsdagen blir Eurydike biten av en orm och dör. Orfeus vet inte vem han är utan henne och bestämmer sig för att hämta sin älskade från Hades dödsrike. På sin färd möter han all skräck, begär och skuld som han bär i sitt inre. Därmed bearbetar han också sina egna känslor.

– Att hitta sig själv är ett tema som tilltalar ungdomar. Och just i nian handlar det mycket om att söka sin identitet, därför valde vi att vara med på det här, säger Anna Thörnquist, lärare på Ölands Friskola som deltog i Orfeuspaketet i tisdags.

Föreställningen är skriven för ungdomar i nionde klass och gymnasiet.

– Språket, bilderna, musiken och projektionerna riktar sig till en yngre publik men även vuxna kan se den, säger Nina Olsson.

Konceptet med workshop har Byteatern använt sig av tidigare, med föreställningen Alice i Sverigelandet. Men den här gången har även Reaktor sydost och Dans i sydost involverats i samarbetet.

– Alla ansvariga har läst manuset till föreställningen men tanken är att workshopen ska vara fristående, även om känslan från föreställningen ska finnas med.

Till Orfeuspaketet hör också ett pedagogiskt material, som skolorna kan arbeta vidare med. Där finns bland annat olika teman att diskutera.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.