Annons
Nyheter

Dags för Vårsalongen

Nyheter • Publicerad 8 februari 2013

STOCKHOLM

Förhandsvisning och invigning av årets Vårsalong ägde rum aftonen den 24 januari, den 68:e i hallens historia, pågår 25 januari-24 mars. I entrén välkomnade Liljevalchs chef Mårten Castenfors, utställningens kommissarie samt dess koordinator Louise Fogelström.

Annons

Besökare fyllde salarna, beredda konsumera ”konst i alla dess former, från golv till tak” skriver Mårten Castenfors i katalogen, ”antalet verk förefaller rikare än på länge. En konstens godispåse fylld till brädden av sött, surt, salt och lite till. Härligt!”

Siffror: sökt 2183 personer 157 uttagna, av 8317 verk visas 315. 

I början var svårt komma nära verken. Vid invigningen, där tillika dryck med tilltugg bjöds, var det packat. Efter mina 20 år deltid på Liljevalchs, blev mötena många.

Men salarna glesnade. Plötsligt stod jag i ett mörklagt rum där en lysande fyr förde tankarna till Långe Jan. Klippornas bebyggelser och ljuspunkter som speglar sig i vattnet fascinerar, så även den allestädes närvarande ljudsättningen av Neurobash.

Att hemsidans bildurval kommenteras av konstnärerna är föredömligt. Sålunda skriver Karl Magnus Petersson (Halltorp söder om Kalmar):

Mitt verk, Arkipelag 2, är en installation, modell av ett fiktivt skärgårdslandskap nattetid, fungerar som ett 27 kvm stort tittskåp. Det är vinter och de flesta hus igenbommade, båtarna uppdragna och sommargästerna borta. Angöringsfyrens ljuskägla sveper över svart vatten, kobbar och skär. Bebyggelsen består av fyrplats, lotsstation, mindre skärgårdshus, fiskebodar och ett sommarnöje med punschveranda som sett bättre dagar.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

LILLEMOR DERR

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons