Annons
Nyheter

Dags för en vinter med nattfåk

Nyheter • Publicerad 21 oktober 2007

BORGHOLM

Efter Skumtimmen kommer Nattfåk. Det avslöjade succéförfattaren Johan Theorin när han gästade Borgholms kyrka och berättade om sin första bok.

Annons

– När jag upptäckte att Skumtimmen är en typisk höstbok tänkte jag att jag borde skriva en bok om varje årstid på Öland. Och före nyår räknar jag med att vinterboken, Nattfåk, skall vara klar, säger Johan Theorin.

Efter att ha fått sin första bok refuserad på flera förlag hade Johan Theorin beslutat sig för att trycka den på egen hand i några exemplar ”för att sedan prångla ut den på släktingar och vänner”. Men efter ett sista försök med flera etablerade förlag visade det sig att alla var intresserade. Resultatet har blivit en verklig storsäljare, inte minst på Öland.

REKORDSÄLJARE

– Vi har aldrig sålt så många exemplar av en enda bok som Skumtimmen. Drygt 1 500 böcker har vi fått sälja sedan den kom ut, och fortfarande finns det intresse för den, säger Margarethe Elmqvist på Bokia i Borgholm.

Ett stort antal länder är på väg att översätta och ge ut Skumtimmen. Tyskland är ett av dem, och strax innan sitt framförande i Borgholms kyrka hade förlaget hört av sig och berättat att bokens tyska titel kommer att bli ”Öland”.

– Det kan ju förstås bli besvärligt för dem när nästa bok kommer, kommenterade Johan Theorin.

Han berättade att det tog fem år att skriva debutboken, han fick skriva kvällar, helger och lediga dagar. Nu när han skriver på heltid berättar han för åhörarna att han är disciplinerad och försöker skriva omkring fem sidor per dag.

Vad har då den vanligaste frågan eller kommentaren varit sedan Skumtimmen kom ut?

– Från ölänningar har det handlat om vilka platser jag har tänkt på när jag har skrivit. Och jag svarar alltid att det är en författares rätt att göra om, lägga till och dra ifrån. Det har jag gjort hela tiden. Ingenting av det som förekommer i boken är helt autentiskt men det mesta har en gnutta sanning.

GERLOF ÅTERKOMMER

Annons

Andra boken i serien om fyra med handlingen förlagd till Öland skall vara färdigskriven till nyår och kan sedan komma ut under eftersommaren 2008. Den handlar om en stockholmsfamilj som flyttar till norra Öland och är med om sin första ölandsvinter. Handlingen blir precis som i Skumtimmen spännande, gripande, sorglig och med många berättelser. Och Gerlof Davidsson kommer att följa med som en av huvudpersonerna genom alla fyra böcker.

– Jag känner ingen press på mig att alla böcker skall vara färdiga inom en viss tid eftersom det är jag själv som har kommit med idén och bestämt att det skall bli en serie, säger Johan Theorin.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons