Annons
Nyheter

Capellagårdens sommarutställning

Nyheter • Publicerad 3 juni 2011

VICKLEBY

Den 1 juni 2011 invigdes en ny utställningslokal för den traditionella elevutställningen på Capellagården. Det är de gamla vagnslidren som byggts om för att passa för en ny verksamhet. Här finns nu en mötesplats där både elever och övriga kan utnyttja möjligheten att få möta besökare som kommit till Vickleby och Capellagården. ”Norrlängan” ger också helt nya möjligheter att ha verksamhet året om jämfört med de tidigare lokalerna i den gamla byskolan.

Annons

Trängseln var stor vid invigningen i onsdags förmiddags. Där fanns elever och många andra, talrika medlemmar av Capellagårdens vänner som är på stadig tillväxt, samt den nya styrelsen som rektor Agneta Bohlin Bjerkman hälsade särskilt välkommen i sitt invigningstal. Till eleverna apostroferade hon att dagens datum den 1 juni 2011 innehåller många ettor. Det är den första riktigt blå sommardagen men också, på engelska för de många utländska eleverna, ”The first day of the rest of your life”, alltså ”a new beginning”.

Liksom förut går det många japanska elever här, men också andra engelsktalande. Capellagården är en hantverksskola, en skola ”för gestaltande arbete”, som grundades 1960 av möbelarkitekten professor Carl Malmsten och omfattar avdelningarna Keramik och glas, trä för möbel och inredning, textil/mode och ekologisk trädgårdsutbildning.

Skolan har under åren blivit ett varumärke av högt internationellt anseende, både för Öland och Mörbylånga kommun. Den provisoriska lösningen för sommarutställningen blev i fjol Borgholms slottsruin. I år är det två utställningsplatser, dels den nyrenoverad lokalen i Vickleby och dels på Kalmar Slott.

Curator för båda utställningarna är Linda Zetterman, Stockholm.

Då vernissagen på Kalmar Slott är något senare ber vi att få återkomma till den efter den 4 juni.

Det är en läcker presentation som de deltagande har åstadkommit i Vickleby – som också är helt i Malmstens anda. Besökarna välkomnas redan utanför av eget dignande bord med läckra sommarförfriskningar – druvor och frukter från den egna trädgården.

Innanför väntar axplock från de olika avdelningarna, men utan den övervikt av tunga gesällprov som ofta dominerade förr.

Längst ut var fortfarande också hantverkarna i gång med att färdigställa lokalen. Här följer ett urval av bilder från invignings-dagen.

ERICH SCHWANDTCapellagårdens sommarutställning

a) ”Norrlängan”, Mattsons väg, förbi Bo Pensionat

Annons

Vernissage torsdag 2 juni, kl 11.00

b) ”Frökenrummen”, Kalmar Slott

Vernissage lördag 4 juni, kl 14.00

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons