Annons
Nyheter

Capellaelever till möbelmässa

Nyheter • Publicerad 5 februari 2007

VICKLEBY/STOCKHOLM

Den 7 till 11 februari bär det av till Stockholm för en stor grupp elever på Capellagården. Då är det Stockholm Furniture Fair 2007 och givetvis finns den öländska skolan representerad. I år blandas japanska erfarenheter med öländska intryck, och det som presenteras är något helt nytt och unikt.

Annons

Desirée Urga är en av de studerande på Capellagårdens textilutbildning. Hon bor i Kalmar, på Ängö, och pendlar varje dag till Vickleby. Hennes vardag nu, är helt annorlunda än för något år sedan. Efter att ha jobbat som energisäljare i över 17 år, valde hon att ta tjänstledigt för att studera.

STOR OMSTÄLLNING

– Jag har inte pluggat sedan gymnasiet, och nu är jag 41 år. Så det var en stor omställning, skrattar Desirée Urga.

Hon säger att livet som ”student” på gården inte är som på andra skolor.

– Visst har vi en del teoretiska lektioner men mycket är praktiskt. Nyligen hade vi till exempel besök av en tapetsör. Det var spännande att se hur hon arbetade, och ta del av alla tips och idéer hon kom med.

För även om Desirée Urga känner sig ”ovan” i skolans värld, är hon inte ovan med att sy.

– Jag har arbetat med textiler som en hobby i hela mitt liv. Det har varit allt möjligt som att sticka, väva, virka och jobba med tryck.

KUDDAR OCH DYNOR

Textilelevernas bidrag till den kommande möbelmässan i Stockholm är i år kuddar och dynor. Desirée Urga har inriktat sitt arbete med att designa en kudde i naturvit färg med diskret dekorerade blommor på, samt en dyna, något färggladare och ena sidan inklädd med fårull. Vilken sida som ska vara upp, är till betraktaren att avgöra.

– Vi har fått lära oss att ingenting är fel, allt är bra. Det finns bara olika sätt att lösa saker och ting på, småler Desirée Urga.

Annons

Allt som allt åker 25 elever från Capellagården upp till Stockholm Furniture Fair. Förutom eleverna på textilutbildningen finns representanter med från möbel- och inredningssnickeriutbildningen. De har arbetat fram saker under temat ”serveringsbrickor”. Här märks en otrolig mångfald, för ingen bricka är den andra lik. Här finns också en del japanska verk, eftersom skolan har ett utbytesprojekt med Takaoka University i Japan. Och de finns givetvis med som ett av Capellagårdens elevers bidrag på årets stora möbelmässa.

FOTNOT: En del av dynorna och kuddarna ska visas på vandringsutställningen ”Sitt fint” som arrangeras av Regionmuseet och hemslöjdskonsulenterna i Skåne, Blekinge, Halland och Småland. Utställningen turnerar runt till och med år 2008. Kalmar läns museum visar den i januari till februari nästa år. Innan dess är förhoppningen att visa den på Capellagården under årets Ölands Skördefest.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons