Nyheter

CajsaStina Åkerström och Torgny Björk ger konsert

Nyheter • Publicerad 7 mars 2014

Torgny Björk, känd som Herr T, kommer på onsdag framföra flera kända sånger tillsammans med CajsaStina Åkerström i Algutsrums kyrka.

I höstas var det fullsatt i Algutsrums kyrka när CajsaStina och Torgny Björk uppträdde. Då väcktes idén till att göra en gemensam konsert till i samma kyrka på Evert Taubes födelsedag, och nu är det snart dags. Med ackompanjemang av Peter Nilsbo, piano, Ove Lindqvist, cello och tuba, Olle Wettborg, dragspel och Kjell Persson på gitarr ser Torgny fram emot konserten.

– Det ska bli roligt att sjunga tillsammans med CajsaStina igen. Vi har uppträtt flera gånger tillsammans, både i Stockholm och här på Öland. De två senaste somrarna har vi inlett säsongen på Kackelstugan, säger Torgny.

Nästa år har han livnärt sig på musiken under ett halvt sekel. Men det har inte alltid varit visor som varit viktigast.

Bor i Skogsby

I ungdomens dagar, med en altsaxofon i handen inledde han sin marsch mot jazzens estrader. Därefter fortsatte han studera på Väddö folkhögskola följt av studier på Socialhögskolan. På skolan blev han vän med Fred Åkerström och Cornelis Wreeswijk och deras umgänge resulterade i att han valde att satsa på diktade ord och visor. 1980 tilldelades han Torgny Frödingmedaljen, 1984 Ferlinsällskapets stipendium, 1992 fick han ta emot Konstnärsnämndens stora 10-åriga arbetsstipendium.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

MARIA BRYNIELSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.