Annons
Nyheter

Borgholmsmusiker jazzar på Strand

Nyheter • Publicerad 5 november 2008

Maria Rylander, Jens Nilsson och Mats Äleklint är hemvändande Borgholmsungdomar som kommer att spela tillsammans med Torsås storband och kören Tribute när Ölands jazzsällskap på söndag eftermiddag tillsammans med Kulturskolan ordnar en offentlig konsert på Strand.

– Det är skoj att våra egna ungdomar kommer tillbaka och uppträder tillsammans, säger P-O Rylander som var lärare för Jens Nilsson och Mats Äleklint när de under skoltiden började hantera sina instrument. Jens spelar tenorsaxofon och Mats spelar trombon medan Maria sjunger.

Annons

– Förr hade vi många blåsare som fick sin utbildning inom Kulturskolan, säger P-O Rylander som är rektor. Men idag är det bara några få som väljer sådana instrumentet, tråkigt nog. Idag är det sång och piano som lockar flest barn och ungdomar.

Vid jazzfestivalen på Strand i augusti bildades Ölands jazzsällskap med en styrelse som består av idel kända svenska jazzartister. Christer Ekholm som håller sin hand över sällskapet kan berätta att man i vår kommer att arrangera en konsert i Bromma utanför Stockholm.

– Det hör ju inte till vanligheterna att landsbygden erbjuder konserter i Stockholm, men vi skall göra det, säger Christer med viss stolthet i rösten samtidigt som han välkomnar fler att bli medlemmar i sällskapet.

Men på söndag eftermiddag är det först dags för ett högklassigt arrangemang på hemmaplan. Tillsammans med de redan nämnda Borgholmsmusikerna spelar Torsås Storband och kören Tribute. Scenen på Strand kommer att fyllas, av både personer och musik. Storbandet bildades 1979 och har under åren blivit alltmer känt under ledning av Hans-Bertil Hagström och Ann Milesson. För sju år sedan bildades kören Tribute inför ett julprogram tillsammans med storbandet och i år har samarbetet utökats. Kören består idag av tjugotalet personer.

– Vi sjunger gospel, jazz och pop och på Strand nu på söndag blir det lite av varje, säger Ann Milesson.

Och att jazzen, som är en populär musikgenre bland 40- och 50-talisterna, nu är på inmarsch även bland ungdomar, det märker både Christer Ekholm och P-O Rylander.

– Det är lätt att konstatera vid de konserter som anordnas, dit kommer en blandad publik och många av dem är ungdomar, säger de i korus.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons