Nyheter

Borgholms stadsmuseum visar knyppling och 20-talets affärer

Nyheter • Publicerad 11 juni 2008

BORGHOLM

Borgholms affärshistoria och knyppling; det är ämnena för årets sommarutställningar på Borgholms stadsmuseum.

– Många gamla borgholmsbor kommer att känna igen sig väl, säger ordföranden i Ölands Kulturminnesförening, Lars Henricsson, medan han vandrar runt och tittar på utställningen ”Borgholms affärsliv från 1920-talet till våra dagar”.

Det är Per Andersén och Sven-Ivar ”Nenne” Johanson som gjort en omfattande inventering av Borgholms affärsutveckling åren 1920 till 1990, en inventering som nu visas på utställningen. Huvuddelen av utställningen består av bilder, som man lånat, skannat in och förstorat.

– Det har varit ett stort engagemang bland borgholmsborna, säger Per Andersén och riktar ett tack till alla som lånat ut bilderna.

Fotografierna visar affärslivet både inifrån butikerna och gatubilder. De flesta med kännedom om Borgholm anno dazumal kommer att le igenkännande, både åt miljöer som inte längre finns och åt kända personligheter som verkat i staden. Detta kompletteras med kartor som visar var affärerna låg och en gedigen sammanställning i skriftform. Vidare bjuder utställningen på diverse inventarier från affärerna.

ETT STYCKE KVINNOHISTORIA

Årets andra sommarutställning, som också den visas under perioden 15 juni-15 augusti, är ”På sin spets”, om tradition och nyskapande inom knyppling. Den som är intresserad av detta ämne kan bespetsa sig på en sevärd genomgång av knypplingens historia. Det är Vadstena spetsmuseum som sammanställt utställningen, där man får lärdom om både knypplingens historia och vilka material som används.

– Detta är ett stycke kvinnohistoria, säger Kristina Malmberg, styrelseledamot i föreningen Svenska spetsar, som har 800 medlemmar.

I veckan har åtta av dem varit på drottning Victorias vilohem för att knyppla inspirerade av öländska besöksmål.

– Knypplingen har en 500-årig historia, berättar Kristina Malmberg.

Ordet knyppla kommer av det tyska ordet knüppel, som betyder knölpåk eller pinne. En målning av Gustav II Adolf visar kungen i en knypplad krage. Det var det enkla folket som gjorde de vackra dekorationer, medan anonyma kvinnor stod för hantverket. Numera används bland annat silver- och guldtråd att knyppla med och utställningen visar några vackra verk skapade båda i Sverige och Tjeckien.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.