Borgholms konstförening firar 60 år med ny ordförande
BORGHOLM
Söndag 4 december håller Borgholms konstförening sitt sextionde medlemslotteri och utställning av årets inköp av kvalitetskonst i Stenhallen.
Den nytillträdda ordföranden, Ingrid Nestö har visioner och brinner för sitt uppdrag.
Och hur känns det att efterträda Bodil Rosengren?
Det känns fantastiskt. Det är tack vare Bodil Rosengrens hängivna arbete som föreningen idag står väl rustad inför framtiden, trots att vi har en hög medelålder på våra medlemmar. Men det vill vi ändra på.
Vilken är målsättningen för Borgholms konstförening?
Stadgarna antogs 31 oktober 1951, och säger att målsättningen för konstföreningens verksamhet är att vi ska främja inköpet av god konst och bidra till förskönandet av Borgholm. När jag tog över efter Bodil Rosengren, som verkat i föreningen i tio år, axlade jag en ansvarsfull post. Bodil Rosengren har betytt oerhört mycket för Borgholms Konstförening. Men jag skulle inte klara av något alls utan styrelsens medverkan och föreningens medlemmar.
Detta är ditt första stora evenemang som ordförande?
Ja, och det är väldigt roligt. Vi är stolta över vad vi lyckats köpa in och vi ser framtiden an med tillförsikt.
Hur ser framtidsplanerna ut?
Vi vill främja framför allt barns och ungdomars konstintresse och deras speciella inriktning på moderna funktioner som Dataanimationer, Fotokonst med mera. Det är så viktigt att tala om detta, tycker jag.
Hur ska det gå till?
Samhället har förändrats sen 1951 men det är fortfarande mycket viktigt att få äldre och yngre människor att förstå konstens betydelse i det offentliga rummet, på arbetsplatserna och på våra institutioner. Konsten speglar tydligt samhällsklimatet.
LEDORDET ÄR SAMARBETE
Hur ser uppgiften ut, rent konkret?
I våra stadgar står, att vi ska initiera och öka medlemsantalet och det tycker jag är oerhört viktigt. Det står också att vi ska föra samman människor med intresse för konst och gemensamt besöka utställningar, lyssna på föredrag och främja samhällets förskönande med konstverk. Ledordet är samarbete med andra konstföreningar och konstnärer. Vi har haft ett fantastiskt samarbete med Borgholms kommun vid den stora utställningen vi hade i september.
Tillhör ni någon organisation?
Vi tillhör regionavdelningen av Sveriges konstföreningar som ger oss sitt stöd. Vi inbjuds att delta i deras verksamheter, där får vi inspiration som gagnar oss lokalt.
Konstinköpen och medlemslotteriet, hur gör ni?
- Vår uppgift är att köpa in konst och lotta ut den bland medlemmarna. För att lyckas vill vi ha ett ökat medlemsantal. Vi ser gärna att så många medlemmar som möjligt kommer till visningen av den utlottade konsten.
Hur många medlemmar är ni?
För närvarande är vi 178 medlemmar. Samarbetet med våra medlemmar och med allmänheten är mycket viktigt. Det inspirerar oss att köpa god konst inom våra ekonomiska ramar. Därför måste medlemsantalet öka. Särskilt viktigt är det att få in unga medlemmar med åsikter om konsten av idag. Vi vill vara lyhörda för de förändringar som pågår i samhället så att det känns meningsfullt för unga människor att påverka inköpen av offentlig konst och delta i konstdebatten.
Hur ser du på framtiden?
Vi har framtidstro. Jag tycker att det är oerhört viktigt att allmänheten får veta hur vi resonerar i konstföreningen. Den är ju en del i den lokala debatten och vi visar ju genom vårt engagemang, att vi vill göra något konkret för förskönandet av vår stad.
Hur har ni lyckats med konstinköpen?
Vi har lyckats mycket väl i år. Vi har köpt konst av duktiga lokala konstnärer och tre etsningar av Sven Ljungberg till ett värde av 32 500 kronor och så har vi fått köpa två signerade exemplar av författaren och konstnären Lennart Sjögrens senaste diktsamling, Den stora munnen. Det är vi väldigt glada över. Exemplaren får ju ett högt antikvariskt värde, tack vare signaturen.
Vilka är konstnärerna?
Det är Lars R Strandbo, Sixten Carlsson, Margareta Hurdén, Elisabet Hall, Eva Borgegård, Matthias Nilsson, Jörgen Ewell. Inte nog med det, tre av verken är generösa gåvor. Dragningen av medlemslotteriet sker efter visningen av konsten. Notarius publicus bevakar dragningen.
RAGNHILD OXHAGEN