Annons
Nyheter

Borgens – mer än bara svamp

Nyheter • Publicerad 9 november 2007

BORGHOLM

För tiotalet år sedan tog Anders och Helena Gunnarsson över Borgens av Rolf och Agneta Karlsson (Kågö). Sedan augusti förra året finns företaget i Arlas före detta ostmejeri.

Annons

I den ursprungliga fabriken blev man med tiden trångbodd, men nu finns det rejäla utrymmen att expandera i. Och expanderat har företaget gjort, framförallt sedan man började tillverka soppor 2001.

– I de nya lokalerna har vi investerat närmare tre miljoner kronor, varav en miljon på en ny autoklav. Dessutom har vi byggt tre kylrum och ett frysrum, berättar Anders svåger Johan Wall som ingår i familjeföretaget med 10 anställda.

MÅNGA SOPPOR

Och just sopporna är det som ligger Johan varmast om hjärtat.

– Idag tillverkar vi sex olika soppor, tre fiskvarianter, kantarell-, tomat/lök-, och gulaschsoppa. De går ut till de flesta grossister och matvarukedjor. Hos ICA har sopporna ökat med 30 procent varje år de senaste åren, och sedan i våras levererar vi även till Bergendahls och VI-butikerna, säger Johan.

Men produktionen på Borgens domineras fortfarande av svampkonserver.

– Vi gör ett tiotal olika sorter, till exempel champinjoner, kantareller, ostronskivling, Karl-Johan, murklor och blodriskor. Dessutom tre gräddstuvade varianter på champinjoner, kantareller och stenmurklor. Nu har vi alltså utrymmen att växa vidare i och det stora målet är att bli ledande svampleverantör i Sverige, säger Johan Wall.

VAR FÖR SIN TID

Avslutningsvis lite historisk kuriosa om Borgens. Fabrikör Rickard Kågö var på flera sätt före sin tid och började bland annat med egen champinjonodling på 1960-talet i de gamla lokstallarna vid norra infarten till Borgholm. Och produktsortimentet var minst sagt omfattande. Eller vad sägs om följande lista med konserver: Päron, plommon, äpplen, äpplemos, körsbär, hallon, blåbär, nyponsoppa, slånbärssaft och jordgubbssylt. Vidare sparris, sparrissoppa, rödbetor, spenat, nässelkål, spenat, nypotatis, tomatpuré, blandade grönsaker och dill i vinäger. Och dessutom inkokt ål, hönsconsommé och unghöns i gelé! De gamla, dekorativa etiketterna till dessa produkter kan man också beskåda i en liten museal hörna som Anders Gunnarsson riggat upp på Borgens.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons