Annons
Nyheter

Bild säger mer än tusen ord

Nyheter • Publicerad 11 juli 2007

KÄLLA

Öland är en väldokumenterad ö. Till det bidrar inte minst de många sockenböcker som levandegör bygdens historia.

Annons

Hembygdsföreningen i Källa gav 1988 ut en sockenboken ”Källa – en sockenbeskrivning”, med Bertil Palm som redaktör. Nu, nästan 20 år senare, ger hembygdsföreningen ånyo ut en bok, ”Källa socken i bild”. Denna gång är det bilden som står i centrum och därmed också den mer nutida bygdehistorien.

Kiki Lundh är redaktör denna gång och i redaktionskommittén har ingått Ella Bäckestig Nilsson, Kvarnstad, Sven-Arnold Carlsson, Källa, Sölve Holmbäck, Hagelstad, Stanley Johansson, Högenäs, Helge Nilsson, Nyby och Elof Petersson, Källaberg. De har gjort ett gediget arbete med att sortera och presentera de närmare 500 bilder som ryms inom bokens 159 sidor. Bilderna presenteras i olika ämnesområden, som kyrka och församling, jordbruk, skola och undervisning samt föreningsliv, för att bara ge några exempel.

ETT GIVET KÖP

Intressant är den serie bilder som Sven-Arnold Carlsson och Göte Gustavsson tog 1957-58. Då tog de fotografier av en rad sockenbor i deras vardag och flera bilder finns med i den nya boken. ”Källa socken i bild” erbjuder en salig blandning av livet i Källa socken, från vardag till fest, från skola till ålderdom, från hästar till traktorer.

För den som har eller haft sina bopålar i Källa socken borde den vara ett givet köp. Men även för den som rent allmänt är intresserad av Öland är boken väl värd att införskaffa. Talesättet säger att ”en bild säger mer än tusen ord”. I detta fall stämmer det, för ”Källa socken i bild” ger med fotografienas hjälp en god bild av livet i Källa de senaste 100 åren. Ett stycke nutidshistoria som dessutom presenteras i en snygg förpackning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons