Nyheter

Bibliotek satsar på ungdomen

Nyheter • Publicerad 18 februari 2008

BORGHOLM

Med start denna måndag kan man hyra dvd-filmer och låna tv-spel på Borgholms bibliotek. Ett bredd utbud med allt från klassiker som Citizen Kane till nya barnfilmer som Nicke Nyfiken finns i filmhyllan.

– Vi är noga med kvalitén. Utbudet är 100 filmer just nu. Men vi kommer att köpa in fler, säger bibliotekarien Johan Ölmebring, som stått för inköpet av filmer.

Han är själv filmintresserad och har sett många av filmerna som köpts in. Andra har han köpt på grund av goda recensioner och omdömen. Filmerna är i vitt skilda genrer som action, drama, barn/ungdom, science fiction, humor och skräck. Filmerna är inte bara svenska och amerikanska utan också ryska, finska, italienska, franska och danska.

Att hyra en film kostar 20 kronor men då får man ha filmen i en hel vecka. 16 år måste man vara för att få hyra.

– Det här har varit efterfrågat länge. Vi är sena med att få dvd-filmer till biblioteket, säger Johan Ölmebring.

TV-SPEL HELT GRATIS

Däremot är man bland de första biblioteken i Kalmar län som nu lånar ut tv-spel gratis. Biblioteket har 20 nya tv-spel. Har man ett lånekort och är över 16 år så kan man låna ett Xbox360, Ps2 eller Wii-spel helt gratis i en vecka. Spelen kostar i regel 600-700 kronor vilket gör det svårt för ungdomar att ha råd med många spel. Utlåning gratis ger folk chansen att prova nya spel.

– Det är en ungdomssatsning. Men allt fler över trettio spelar tv-spel idag, fortsätter Johan Ölmebring.

Han förklarar att tv-spelandet allt mer blivit en accepterad kulturform. Numera finns ju recensioner av spel med i de stora dagstidningarnas kultursidor. Biblioteket har sållat bort de allt för våldsamma spelen och satsat på sport, äventyr och actionspel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.