Nyheter

Bertil Vallien x 12

Nyheter • Publicerad 29 april 2010

När professor Ragnar Josephson grundade Arkiv för dekorativ konst , numera Skissernas museum i Lund, var det för att visualisera förstadierna till vad han kallade ”konstverkets födelse”.

De tolv teckningar av Bertil Vallien som nu visas i Atriumrummet på VIDA är dock mer än bara skissade förstudier till ett tänkt slutresultat. De är utförda med kol och pastellkritor på dyrbara papper som kräver sin koncen-tration. Så presenteras de också i glas och ram som det anstår den dyrbara konsten. Ramarna enkla vita, dock är hälften krederade och belagda med bladsilver.

Temat är båtar och huvuden. Skeppen av fornegyptisk modell, gjorda av hopsydda tunna träplank, huvudena minner om kung Cheops

av den fjärde egyptiska dynastin som 2 600 f. Kr. byggde den första pyramiden i Giza.

Förgängligheten i historien (och konsten), som Bertil ofta har sysslat med i sin glaskonst, visas mest gripande dock i teckningen ”Livsträdet”. Ett skrangligt träd med djupa rötter som hålls upprätt av både levande och korsfästa legender. Blodet stiger som saven från djupet men stammen är smalast vid roten. Vanskligt att tolka, även utan politiska syftningar.

I de andra bilderna är det enkelheten som slår. Där finns inget för mycket, inget för lite. Färgen är ansatt med enkla stråk, utom i den första ”HEAD gul” där den gula akvarellfärgen är flödigt målad.

Bilderna är tagna av Bertil Vallien innan de kom bakom glas och ram, det är glaset som gör dom svåra att fotografera.

En hyllning till konsten vars viktigaste egenskap hovdanserskan Anneli Alhanko, när hon häromveckan fick Natur & Kulturs stora kulturpris, definierade som - ”disciplin”.

ERICH SCHWANDT

KONST

Bertil Vallien

Målningar och teckningar

VIDA museum - Atriumrummet

Till 2 juni 2010

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.