Nyheter

Bertil Vallien i Venedig

Nyheter • Publicerad 31 augusti 2012

Medan brukschefen Torsten Jansson på Kosta, Boda, gråter krokodiltårar och hotar att flytta glasriket i Småland till utlandet där arbetskraften är billigare har det svenska konstglasets stormästare Bertil Vallien inbjudits till Venedig där man i samband med den pågående 13:e arkitekturbiennalen byggt en specialutställning över hans livsverk som visas 28 augusti till 25 november 2012.

Denna hans första separatutställning i Italien innehåller över sextio unika verk som han skapade under sin karriär som konstnärlig ledare och frilans-designer på glasbruket Kosta Boda. Glashyttan har under nära femtio år varit hans partner i den utveckling av det skulpturala studioglaset där Bertil Vallien är en av frontfigurerna i den samtida konstvärlden.

JÄMFÖRELSE MED ÖLAND

Det kastar också en avslöjande glimt både på de svårigheter som Torsten Jansson har berört i det ovannämnda citatet men också det politiska lågtrycket som ibland kan iakttas i den rådande kulturpolitiken. Det långvariga samarbetet som rådde i den numera kvaddade ”Global Glass”-triennalen är ett exempel. Ett annat var de strandade planerna att ge det gamla Kronomagasinet i Borgholm en mera kulturell funktion. Jag tänker på Kurt Lundgrens kamp för ett Kronan-museum på Öland men också det faktum att vi i många år hade en filial till Riksantikvarieämbetets utgrävningar här. Nu får vi gå till Historiska museet i Stockholm för att åtminstone se en skymt av den gyllene Färjestads-kragen. Eller skriet från ”Rödstrumporna”som fick politikerna att backa från förslaget att låta det stockholmska Sidenväveriet disponera Kronomagasinet, och därigenom skapa en historisk anknytning till de mullbärsträd som odlades på Kungsträdgården som grund till en öländsk sidenproduktion.

Den uppmärksamhet som nu riktas mot den svenska konstglaset i Venedig kommer indirekt även Berengo Studios på Murano få del av där Bertil Vallien i samarbete med glasarbetarna i hyttan ska skapa nya unika verk. Det är en dialog som välkomnas av Adriano Berengo som också är utställningens huvudsponsor tillsammans med Orrefors, Kosta Boda och VIDA Museum.

Lokalen för den två månader långa utställningen är Palazzo Cavalli Franchetti som hyser Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti. Kuratorerna för utställningen som heter BERTIL VALLIEN – 9 ROOMS och arrangeras av Svensk Form är Adriano Berengo och Börge Kamras med biträde av Francesca Giubilei.

ERICH SCHWANDT

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.