Annons
Nyheter

Benbitar och fossiler i Skogsby

Nyheter • Publicerad 22 augusti 2007

SKOGSBY

Jorden har funnits i uppskattningsvis 4,6 miljarder år. Att sammanfatta denna tidsrymd på en kvart är en svår uppgift, men biologen Carl-Johan Fredriksson klarar det bra med hjälp av bland annat en ballong och ett akvarium. Detta som en introduktion till sommarens sista ben- och fossilexkursion på Ekologiska forskningsstationen i Skogsby.

Annons

För 570 miljoner år sedan befann sig det som idag är Öland på andra sidan jordklotet, ungefär där Australien ligger idag. Sedan dess har Öland ”vandrat” upp till sin nuvarande lokalisation. När kalkstensberggrunden bildades låg Öland i ett varmt och grunt hav, med ett nästan tropiskt klimat. Det är vid denna tid som de flesta fossiler som idag kan hittas, har sitt ursprung. Den öländska kalkstensberggrunden är 40 meter tjock och bildades under 40 miljoner år. Det tog tusen år för en millimeter kalksten att bildas, berättar Carl-Johan Fredriksson.

Carl-Johan Fredriksson berättar också att Öland ur geologisk synvinkel är att betrakta som storebrodern i relationen med grannön Gotland.

– Öland var redan färdigbildat när Gotland började att bildas.

DJURSKELETT

Efter att deltagarna fått den nödvändiga geologiska grundkursen påbörjades själva exkursionen, som genomfördes längs alvarstigarna i anslutning till forskningsstationen. Vid ett antal stopp längs vägen visades rester från nutida djur som kan hittas i naturen, bland annat skelett från groddjur, ormar och gnagare. Vid fikapausen förevisades lite större skelettlämningar som kan hittas i naturen, bland annat älg, rådjur, får och mink. Som avslutning på exkursionen fick deltagarna möjlighet att pröva sina nyvunna kunskaper genom att leta upp fossiler på alvaret. Fynden markerades med flaggor. Främst hade fossiljägarna siktet inställt på ortoceratiter och trilobiter.

– Jag är väldigt intresserad av sten och mineraler, så jag tycker det är väldigt kul med sådana här grejer, säger en av fossiljägarna, Markus Persson från Kristianstad.

FÖRSTA ÅRET

I år var första året som ben- och fossilexkursioner anordnades på Ekologiska forskningsstationen. Varje fredagsförmiddag har nyfikna kunnat ta sig till Forskningsstationen för att släcka sin kunskapstörst och samtidigt få en vacker naturupplevelse. Och intresset har varit stort.

– Det har varit mycket folk här i sommar, både turister och fastboende, summerar Carl-Johan Fredriksson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons