Annons
Nyheter

Barbro sommarpratar för tredje gången

Nyheter • Publicerad 16 juni 2011

GLÖMMINGE

Hon var sommarpratare redan två gånger på sjuttiotalet. Sedan dess har hon tackat nej flera gånger. Men när årets värdar för radioprogrammet Sommar i P1 nu avslöjats så är hon Ölands enda respresentant.

Annons

– Jag som egentligen inte ens gillar att prata. Men det här är ju lite som att prata med mig själv, så det går ju an, säger Barbro Lindgren och skrattar. Den sista juli står hon som värd för det klassiska programmet Sommar i P1. Det handlar då om en comeback i sammanhanget, 1974 och 1976 gjorde hon sina första ”sommarprat”.

– Det var ju så länge sedan så jag nästan har glömt vad jag pratade om då. Men nu kände jag i alla fall att jag hade något att säga igen. Jag har tackat nej flera gånger innan.

• Vet du redan nu vad programmet ska handla om?

– Jag år ju av åsikten att det man inte ska avslöja det, att det ska vara lite hemligt. Och sedan är det svårt att säga, eftersom det kommer handla om så mycket.

Efter visst trugande avslöjar hon dock att Öland är med på ett hörn. Och konstigt vore kanske annars, här tillbringade hon somrarna som barn och är boendes sedan snart tio år tillbaka, i Glömminge.

– Jag har ju faktiskt hunnit skriva väldigt mycket sedan senast jag var sommarpratare. Så det finns mycket jag kan använda, eftersom jag skriver mycket utifrån mitt eget liv, berättar hon. Och en inte allt för vågad gissning blir då att det kommer handla en hel del om hennes ungdom.

– Det är ju faktiskt så att saker som händer nu glömmer jag bort, det som hände förr minns jag. Ju äldre jag blir desto fortare tycks tiden gå - just nu går den otroligt snabbt.

Länets övriga representanter från länet är nyblivna socialdemokratiska partiledaren Håkan Juholt och Ubah Musse, ensamkommande flyktingbarn som turnerar runt om i landet med en föreställning om hennes liv. Annars handlar det om kända namn från olika sfärer, såsom fotbollsspelaren Henrik Larsson, artisten Timbuktu och politikern Carl Bildt.

– Jag måste säga att det blivit lite för mycket fokus på kändisar de senaste åren. Jag tycker det är trist, säger Barbro Lindgren som själv gillar när intressanta personer verkligen har något att säga - då blir det bra.

• Ser du fram emot ditt eget program då?

Annons

– Nej egentligen inte (Skratt). Vi får se efteråt vad jag tycker, om det blir bra så var det roligt att vara med.

”Sommar” i P1 inleds 25 juni med Mark Levengood och avslutas 21 augusti med Leif GW Persson.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons