Annons
Nyheter

Barbro på höstens första biosalong

Nyheter • Publicerad 29 oktober 2012

BORGHOLM

Barbro Lindgrens morfars syster spelade piano på Borgholms Bio, på stumfilmstiden. Nu var Barbro i egen hög person på plats för att presentera sin senaste bok "Även en ihålig nöt vill bli knäckt".

Annons

Den relativt nya Kulturföreningen Borgholms Bio arrangerade sitt första höstprogram i söndags eftermiddag. Från kylan utomhus kom åhörare in i den ombonade biolokalen, där en fridfull läseplats hade iordningställts i fonden. Där tog Barbro Lindgren plats och inledde med några släktanekdoter som beskrev hennes koppling till Borgholm, bion och kungsgården sedan generationer tillbaka.

Idag bor Barbro i Glömminge och en tidigare bok av henne, "Sorgen och den lilla glädjen", handlar om hennes hemby och nära vänskap med Sonja och Henry i Fäholmen nere vid Kalmarsund.

Även i hennes senaste bok, "Även en ihålig nöt vill bli knäckt", finns det förutom tankar om flera filosofer även lokala inslag. Långa stycken beskriver Barbros vänskap med Karin Bruce, känd profil och enligt Barbro en alldeles speciell person. Hon beskriver i sin bok hur de två gör utflykter till Borgholm för att handla.

Ur dessa båda böcker läste Barbro Lindgren stycken för åhörarna i Borgholms bio, och kommenterade sina tankar utifrån kända filosofer som hon på senare tid har börjat läsa, bland annat Nietzsche (upphovsman till titeln på den senaste boken), Kafka, Kirkegaard, och Schopenhaur. En del av dem har funnit nåd inför hennes ögon, öron och sinnen, andra inte.

– Jag tänker inte så mycket, säger Barbro avslutningsvis.

– Jag går runt och upplever saker, och det finns så mycket som jag sedan vill skriva ner. Lustigheter och tänkvärdheter.

Eftermiddagen fortsatte sedan med mingel i Galleri Svalan där Barbro även signerade böcker som fanns till salu.

Senare i höst inbjuder kulturföreningen till två liknande eftermiddagar, då med musikaliska inslag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons