Annons
Nyheter

Barbro dömer ut konsten på Öland

Nyheter • Publicerad 7 december 2006

– Jag retar mig på all dålig konst som det vimlar av här på Öland.Författarinnan Barbro Lindgren har gjort det igen.Hon har sagt vad hon tycker och står för det.– Jag säger vad jag tycker, men det blir lite knepigt, för jag vill ju inte vara elak. Jag vill bara säga vad jag tycker.

En och annan ölänning var det säkert som satte kaffet i vrångstrupen när de läste Dagens Nyheters stora intervju förra måndagen. Författarinnan berättade om sin nya bok ”Det är roligt att veta bäst” som kommer ut i vår. I boken är Barbro Lindgren brutalt ärlig.

Annons

Den som inte har humor bör avstå från att läsa boken, annars lär dom nog bli rasande, varnar författarinnan.

– Förresten är jag trött på kultureliten också. All oläslig poesi och alla dom små hov som omger berömdheterna. I sanningens namn har jag heller inte förstått storheten i Ingemar Bergmans tidigare filmer och så retar jag mig på all dålig konst som det vimlar av här på Öland, säger Barbro Lindgren i Dagens Nyheters intervju.

Barbro Lindgren är numera permanent bofast i Glömminge, där hon tidigare varit fritidsboende i många år. Bland hennes mer kända böcker är dem om Loranga, Masarin och Dartanjang, samt Max och Pompe.

Genom åren har författarinnan aldrig tvekat att ge utlopp för sina åsikter och synpunkter. Hon har tillhört motståndare av Ölandsbron och hon har kallat Borgholms kyrka för Ölands fulaste hus.

– Många blev väldigt upprörda, minns Barbro Lindgren.

Visserligen har Barbro Lindgren allt som oftast glimten i ögat.

Men att totalsåga öländsk konst och öländska konstnärer när man själv bor på ön är väl som att svära i kyrkan?

– Jag vet inte. De konstnärer som verkligen är bra vet nog om det och de som är dåliga inser nog inte att dom är det.

Dessvärre för konstnärerna så borde Barbro Lindgren veta vad hon talar om, utbildad som hon är både vid Konstfack och sedan Konstakademin.

– Men jag kan trösta med att jag bott på Österlen tidigare och det finns väldigt mycket dålig konst där också!

Annons

Finns det inte någon bra öländsk konst?

– Jo, det gör det. Vera Nilsson till exempel. Framför allt hennes tidiga konst. De öländska landskapen och porträtten av barnen.

Kan du ge exempel på riktigt dålig öländsk konst?

– Ha, ha, nä, så dum har jag inte blivit att jag säger det.

Men vad säger du till dem som i gengäld hävdar att det finns bra författare och att det finns dåliga författare?

– Jo, det förstår jag ju att man kan göra den kopplingen. Men det struntar jag i, ha, ha...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons