Annons
Nyheter

Bara fantasin sätter gränserna

Nyheter • Publicerad 23 november 2008

JORDTORP

Camilla Karlsson är fast. För fem år sedan började hon med scrapbooking. Idag skulle hon inte kunna tänka sig att sluta med denna kreativa hobby som växer sig allt starkare i Sverige.

Annons

Scrapbooking innebär dekoration av fotoalbum. Genom att använda olika papper och dekorationer samt skriva kommentarer till bilderna, sätter ”scrapparen” sin egen prägel på varje sida i albumet.

HEL INDUSTRI

Möjligheterna är oändliga eftersom det numera finns en hel industri kring tillbehören som en ”scrappare” kan använda. Enfärgade papper, mönstrade papper, blommor, knappar, tygband, pärlor...listan tar egentligen aldrig slut eftersom det handlar om att vara kreativ och hitta sitt personliga sätt att dekorera varje sida. Bara fantasin kan sätta hinder. Och som alternativ till albumsidor är det många som skapar kort, till exempelvis jul, födelsedag eller bröllop. Camilla Karlsson i Jordtorp hörde talas om scrapbooking genom sin amerikanska brevvän, som var väldigt engagerad i denna hobby.

– Jag fattade ingenting alls, men det såg kul ut så jag började också med det, säger hon.

BEVARA FOTON

Det här var redan 2003, innan scrapbooking hade blivit känt i Sverige. Nu växer däremot antalet svenska ”scrappare” för varje dag. Ett av de populäraste svenska internetforumen har idag mellan två- och tretusen medlemmar. För Camillas del handlade scrapbooking från början om att bevara fotografier, och framhäva dem med hjälp av olika material.

– Men sedan blev det utlopp för min kreativitet och samtidigt en avkoppling.

Om hon ska vara riktigt snabb kan hon tillverka ett kort eller en albumsida på en halvtimme. Men det kan också ta flera timmar och ibland några dagar.

STORT PÅ NÄTET

Inspirationen hittar hon i fotografierna och materialen hon arbetar med, men också på internet, där scrapbooking vuxit sig stark.

Annons

– Scrapbookmarknaden är stor. Det är lätt att förköpa sig, skrattar Camilla.

Hennes pysselvrå är för längesedan överfull. Här samsas knappar, pennor, tygblommor, enfärgade och mönstrade papper, klisterbokstäver och formar för att skära ut bokstäver. Och klister. I alla möjliga varianter.

– Det behövs olika klister eftersom de fungerar på olika material.

GER INSPIRATION

Sedan två år har Camilla sin egen blogg, där hon visar vad hon skapat och anordnar utmaningar för bloggens besökare. Det här sättet att nå ut med sina alster har blivit populärt.

– På internet möter man andra med samma intresse. Visst finns det många som scrappar i det tysta, men på det här sättet kan vi peppa varandra, få idéer och inspiration.

MALIN MARKLUND

Scrapbookingens historialetar sig ända tillbaka till Renässansen, då folk kopierade fraser och dikter för att sätta in i personliga böcker. Därefter blev scrapbooking ett sätt att spara skrifter, texter, ritningar och så småningom även tidningsartiklar. Under mitten av 1900-talet var dock intresset lågt, eftersom foton och fotografering hade blivit populärt. Först på 1970-talet kom scrapbooking tillbaka, i och med ett ökat intresse för familjehistoria.

Ordlista

• Layout: Albumsida, förkortas LO.

Annons

• Cardstock: Kraftigt, enfärgat bakgrundspapper

• Altra: Göra om något som redan finns, till exempel ett cd-omslag

• CASE: Copy and steal everything. När man kopierar en hel LO från någon annans idé. Papper, dekorationer och färger.

• Scraplifting: När man stjäl delar av någon annans LO.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons