Annons
Nyheter

Äventyrerska nationaldagstalar

Nyheter • Publicerad 21 maj 2008

SKÄFTEKÄRR

På nationaldagen blir det traditionellt firande på Skäftekärr. Högtidstalare blir äventyrerskan Renata Chlumska, som 1999 blev första svenska kvinna att bestiga Mount Everest.

Annons

Nationaldagen på Skäftekärr firas traditionsenligt med fanborg, sång av Chorus Mixtus, servering med mera och högtidstalare Renata Chlumska. Esa Ateva, ordförande för Skäftekärr ekonomiska förening är verkligen glad över att Renata Chlumska kommer och talar på nationaldagen.

ANKNYTNING

– Vi vill alltid ha någon som har anknytning till Öland, är intressant och gärna lite yngre, och Renata har alla dessa egenskaper.

Renata Chlumska blev 1999 första svenska och tjeckiska (hon har dubbelt medborgarskap) att bestiga Mount Everest. Under perioden juli 2005 till september 2006 genomförde Renata en utmaning som kallas ”Around America Adventure”. Hon paddlade kajak, cyklade och åkte inlines runt USA. Äventyret kallades Lower 48 States (Alaska och Hawaii undantagna) och tog 439 dagar.

HAVSKAJAK

Sedan juni 2007 är Renata tillsammans med sin sambo Christer Rugestål stolta ägare till Böda NK (Nya Köpmanshus). Bredvid Böda NK har de även öppnat en lokal där de hyr ut och säljer fritidssaker såsom kajaker, tält och ryggsäckar. I sommar har hon planer på att erbjuda den som vill paddling i havskajak, enligt en intervju i ”Fjällsäker 2008”.

– Det kan börja med träning i den stilla Grankullaviken och sluta med gemensam färd ut till Blå Jungfrun, när vädret i Kalmarsund är bra, säger Renata.

Men först ska hon alltså hålla högtidstalet på Skäftekärr på självaste nationaldagen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons