Nyheter

”Att komma hit var så nära paradiset man kan komma...”

Nyheter • Publicerad 9 juni 2008

HÖRNINGE

Hon blev en aning försenad till invigningen av Hörninge mosse, folkhälso- och äldreminister Maria Larsson (kd). Men vad gör man inte för att få se en guckusko.

Det var så det började. På en folkhälsokonferens på Strand hotell i Borgholm började Sune Axelsson (s) och Maria Larsson samtala om orkidéer. Hon berättade då att hon aldrig sett en guckusko. Då tyckte Sune att Maria, folkhälsominister som hon är, skulle komma och inviga Hörninge mosse och samtidigt få se den eftertraktade orkidén. Sagt blev gjort. I lördags var det dags att inviga projektet Hörninge mosse, där kommunen, länsstyrelsen och sparbanksstiftelsen satsat 1,4 miljoner kronor för att återställa mossen och med markägarnas bistånd göra den tillgänglig för allmänheten.

DÖ LYCKLIG

Många naturvänner hade samlats i försommarvärmen för att ta del av denna historiska dag.

Kommunens Agenda 21-samordnare Bertil Lundgren inledde med att presentera projektet innan han lämnade över ordet till Maria Larsson.

– Tack för denna fantastiska möjlighet att komma till Öland. För första gången i mitt liv har jag idag sett guckuskon, då kan man dö lycklig, förklarade hon.

Maria Larsson är bonddotter från Långasjö i Småland och tillsammans med sina föräldrar tidigare natur-turister på Öland.

– Att komma hit var så nära paradiset man komma på jorden, sa ministern och fick applåder.

GAV BERÖM

Hon berömde kommunen för satsningen på att återställa mossen och den biologiska mångfalden och berömde speciellt för att man redan från början gjort området tillgängligt för alla.

– Jag gratulerar Borgholms kommun till ett framsynt tänkande, här finns en oändlig källa till kunskap.

Sune Axelsson tackade å kommunens vägnar med bland annat en bok om orkidéer på Öland samt en guldnål. Därefter tog Hans Berggren vid och berättade om mossens historia. Efter fika med tårta och snittar ledde Hans också en vandring för intresserade.

Nästa steg i projektet Hörninge mosse är att göra järnvägsbanken till en gång- och cykelled, så man kan ta sig till Hörninge mosse från Borgholm per cykel på ett smidigt sätt. Detta kommer att ske nästa år, efter att nya vattenledningar grävts ner i järnvägsbanken.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.