Annons
Nyheter

Artist-eliten nobbar slottet

Nyheter • Publicerad 9 mars 2007

BORGHOLM

Landets artistelit ratar Borgholms slott.– Just nu har jag inga som helst förhoppningar, säger Per ”Piffen” Thunberg, slottets största konsertarrangör.

Annons

Sommaren 2006 var ett lågvattensmärke i slottets konserthistoria. Fyra (4) konserter hittade dit, alla under avdelningen ”säkra kort” eller som mer kritiska röster uttryckte saken: ”Vi har redan sett dem femtioelva gånger”.

– För mig passerades en gräns förra sommaren. Då hade vi enbart Ledin, Lundell, Carola och Sven-Ingvars, namn som kom dit av nostalgiskäl och med stora plånböcker. De kan betala själva om produktionsbolaget säger nej av kostnadsskäl, säger ”Piffen” Thunberg.

Nya och heta artister för en yngre publik har länge varit bristvara på slottet. Kända namn ratar scenen innanför murarna och väljer istället Kalmar eller andra större orter efter östkusten,

– Moneybrother, Backyard babies, The Ark – sådana behöver vi för den yngre publiken. Om det nu finns någon yngre publik kvar, de yngre får ju inte vara någonstans, de skräms bort, klagar ”Piffen”.

EN ENDA BOKNING

Slottet är i konsertkretsar känd som en dyr arena, med väsentligt högre kostnader för både scen och logistik än andra spelplatser. För att sänka prisbilden har slottet i år investerat i en egen scen, de saftiga hyreskostnaderna är därmed ett minne blott.

– Den nya scenen är en klar förbättring, men om det räcker vet jag inte, förklarar ”Piffen” Thunberg och berättar att han för stunden endast har ett inbokat och säkert arrangemang på slottet.

– Barnföreställning med Folkparkerna, det är Mora Träsk och Tobbe Trollkarl som samkör den 8 augusti . Det är det enda jag har, i övrigt ligger allt löst.

TYST FRÅN WELLS

Robert Wells är ett återkommande ”möjligt-namn” för slottet, så ock i år. I en artikel i Blekinge Läns Tidning nämns Borgholm som alternativ om en planerad konsert i Karlskrona ställs in.

Annons

– Roberts bolag pratade jag med i höstas och jag har även preliminärbokat två kvällar för honom i sommar. Sedan dess har det varit helt tyst från deras sida, inte ett ord. Jag har jagat dem vid några tillfällen, men inte ett pip. Så Wells hänger, precis som allting annat, löst.

REKORDMAGERT

Överhuvudtaget ligger tungviktarna i konsertbranschen lågt.

– Nyligen träffade jag ett stort produktionsbolag med ett fyrtiotal stora artister. Ett trettiotal av dessa har inte ens bestämt sig för om de ska ut på turné eller inte. Hopplöst, suckar ”Piffen”.

Sommarens konsertutbud riskerar därmed att bli rekordmagert. Slottets mål, ett tiotal konserter, verkar mycket avlägset.

– Optimist kan jag inte vara, just nu har jag inga som helst förhoppningar. Och för mig finns ingen anledning att hålla tyst om konserter, det här är något jag lever på och ju mer jag vet, ju fortare vill jag ha ut det, kommentar ”Piffen”.

”KAN BLI NOLL”

Slottets verksamhetschef, Jan-Åke Johansson, gillar inte heller läget.

– Vad som finns är att 6-7 preliminärbokningar och vad det sedan blir har jag ingen aning om, det kan bli noll, det kan bli fem. Systemet är ju sådant: arrangörerna ringer och bokar och gör jobbet, vi på slottet är inte inblandade alls.

En sak vet verksamhetschefen med säkerhet, tiden för konserter utanför slottet är icke inne.

– Nej, området runt entrébyggnaden är inte klart, så det är inte moget i år alla fall.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons