Annons
Nyheter

Ännu en värdefull gåva till J.A.G.S-muséet

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2009

Stiftelsen J.A.G.S. Träskulpturer fick under Skördefesten mottaga en värdefull gåva av Axel Karlsson, Trekanten.

Gåvan består av ett rikt utsirat kruthorn och därtill en hagelpung i skinn. Hornet bär tydliga spår av Gustaf-Jons hand. Där står dessutom JAGS och en häst i språng har de välbekanta mönster på sitt schabrak som är så vanliga på hans skulpturer.

Annons

Axel Karlsson, nu 93 år, kommer från Torngård. Han fick ofta följa med sin far Karl Karlsson, när denne körde ut dricka till gårdarna i trakten. Han stannade alltid till i Seby hos Gustaf-Jon, som varje vecka köpte ett halvdussin ölflaskor.

Vid varje besök fick Axel följa med in i huset och satt och lyssnade när Karl och Gustaf-Jon pratade i kammaren i norra delen av huset. De båda kände varandra väl. Detta var i slutet av 20-talet. Axel var då i de yngre tonåren.

Vid något av dessa tillfällen fick Karl Karlsson kruthornet och hagelpungen. Sonen Axel fick senare dyrgriparna, eftersom han var den av syskonen, som var jaktintresserad.

Gåvorna överlämnades till Stiftelsen av sonen Per-Axel Karlsson, Färjestaden. Marianne Jönsson framförde ett varmt tack till Axel Karlsson för den fina och oväntade gåvan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons