Annons
Nyheter

Andra kistan är nu undersökt

Nyheter • Publicerad 12 november 2008

KALMAR/HULTERSTAD

I somras hittades två ”nya” kistor som tillhört skeppet Kronan. Den andra kistan har nu undersökts klart.

Annons

– Det är den vackraste kistan jag grävt ut, säger konservator Max Jahrehorn.

– Första kistan som jag kan komma på att det ligger färg på utsidan. Den har förmodligen slammats över ganska snabbt, eller legat i skydd. Annars skulle inte färgpigmenten finnas kvar, säger han.

1 juni år 1676 sjönk regalskeppet Kronan när den bekämpade en förenad dansk-holländska flotta. Slaget skedde cirka en halvmil utanför Hulterstad på sydöstra Öland. Cirka 40 av besättningens 850 män överlevde. Mer än 20 000 föremål har bärgats under tiden som länsmuseet utforskat Kronan och den Svenska historien.

– Det två kistorna bärgades i slutet av juli på 27 meters djup. De stod bredvid varandra jättetätt. Vi grävde första kistan i september vilken innehöll ett 40-tal föremål. Bland annat en trefotsgryta, bok, kritpipor, säger konservator Max Jahrehorn.

MODEMEDVETNA

Allt järn har rostat bort från kistorna. På den första kistan hade dock locket lossnat. Den andra var dock fortfarande försluten.

– En hängficka upptäcktes direkt i den andra kistan. Där fanns bland annat en svarvad dosa, en knapp med silvertråd och mynt.

I själva kistan upptäcktes två par skor och stövlar.

– Det ena var är en typ av mockaskor.

Skornas klackar har kvar röda pigment vilket tyder på dess ägare var modeintresserad. Även skospänne har hittats. Skorna var väldigt fina allihopa, förklarar Jahrehorn. Färgen är kvar på till exempel stövelklacken.

Annons

– Föremålen har bevarats genom att det inte varit rörelse i kistan.

Man upptäckte också en större borste och ett bartmankruset och ett nystan nere i kistan. Totalt upptäcktes ett 30-tal föremål i kista nummer två.

– Det är lite lika i innehåll i kistorna tycker jag.

VAR LÄSKUNNIG

Denna klistan har förmodligen inte tillhört några soldater, eftersom dessa inte fick ha med sig så stora laster. Gemensamt i båda är att det fanns skor och skedar och böcker. Ägarna måste ha haft någon sorts bildning, eftersom läskunnigheten var mycket låg i landet på 1600-talet.

– Det är förvånade att det var så lite föremål i kistan. Andra kistor jag grävt i har haft 40-100 föremål i sig.

Kistorna och dess föremål saknar bomärken och namn.

– Inga redskap finns som pekar på en särskild yrkeskår. Detta var mer renodlade personliga föremål.

Kistorna kan ha tillhört den fasta besättningen på kronan, som till exempel en styrman. Vid tidigare utgrävningar har man hittat navigeringsinstrument och pennor vilket varit ett tecken på att kistan har ägts av högre besättningsmän.

– Jag tycker att det har varit hissnande. Det är en sån närhet till vår historia. Det är oslagbart och privilegierat, säger Jahrehorn.

Annons

Men det är också krävande.

– Man har bara ett försök.

ÄR EN UTMANING

Nu fortsätter det intressanta arbete med att iordningställa föremålen och undersöka dem närmare. Det kan finnas mer information till exempel i skorna.

– Nu rengörs varje objekt. Det kan finnas hårstrå eller insekter i skorna till exempel.

Böckerna som påträffats ska också undersökas noggrannare. Omslagen är av trä och är klädda med ett tunt fint skinn. Några hela sidor finns inte. Bokinnehållet påminner om papiermasché. Böckerna är också det som Jahrehorn tycker är mest spännande.

– Det är en utmaning att gräva ut. Om några månader kanske man kan ha fått fram mer om böckerna.

Bokmassans skikt med hinnor ska granskas i mikroskåp.

– Kanske kan man få fram ett ord eller en mening.

MORGAN LIEBERTH

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons