Annons
Nyheter

Alvaret mer än bara blommor

Nyheter • Publicerad 4 juni 2008

SKOGSBY/VICKLEBY

Under helgen har Ölands ekologiska forskningsstation anordnat vårens sista orkidévandringar. Men även om målet är att se orkidéer, så fokuserar guiden Eje Rosén även på övriga blommor. Och på Alvaret i sin helhet.

Annons

Klockan är bara halv tio på morgonen, men värmen har slagit till ordentligt i Skogsby. Ett 20-tal personer har samlats vid forskningsstationen. Dagens guide är forskaren Eje Rosén. Han tar med sig samtliga till Alvaret i Vickleby. Bilarna kör som i parad längs den stora vägen. När alla parkerat är det dags att plocka fram vattenflaskor, ryggsäckar och solhattar. De bekväma skorna har vandrarna redan tagit på sig.

Vid första anhalten berättar Eje Rosén om Alvarets murar. Han förklarar också hur Öland formades under och efter istiden, om jordlagren och Alvarets uppbyggnad. För en blomvandring handlar inte bara om blommor.

– Jag vill ge hela landskapet, så de förstår hur många olika värden Alvaret har. Orkidéerna är ju bara några veckor i maj, men här förändras det året runt, säger forskaren och guiden Eje Rosén.

SPÄNNANDE ART

Jenny Svensson och Inga Ek kommer från Stockholms skärgård. De går framför allt vandringen för att komma ut på Alvaret.

– Jag har gått en sådan här vandring två gånger förut, hela växtligheten är fascinerande, säger Inga Ek.

En av de första stoppen gör Eje Rosén vid en gul blomma. Han berättar att Linné hade mycket undringar kring denna, eftersom den såg ut som en smörblomma men hade tredelade blad. Det visade sig så småningom att det faktiskt var en släkting till smörblomman, men att den tidigare enbart växt österut, mot Balkan-området.

– Den kallas Ullranunkel, eftersom den är så hårig. Det här är en spännande och rolig art, säger han.

KLIVA FÖRSIKTIGT

De går vidare och kikar på Fibbla, äkta Johannesört och Alvargräslök. Vid Kärringtanden stannar de till. Eje Rosén undrar om någon vet varifrån blommans namn kommer.

Annons

– Den ser ut som gamla tänder, föreslår Inga Ek.

Men det är först när Eje Rosén tar bort blommans blad som det börjar skymta någonting spetsigt och tandliknande.

– Den är väldigt vass, mer vill jag inte kommentera, säger han.

När Ölandsbladet lämnar skaran med blomvandrare, är de på väg en bra bit ut på Alvaret för att besöka Eje Roséns hemliga orkidéställe.

– Men jag är mån om att aldrig gå in bland själva orkidéerna. Man ska undvika att trampa på dem, för om de krossas bryts näringen ner och det blir färre nästa år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons