Nyheter

”Alltid haft en konstnärlig ådra”

Nyheter • Publicerad 18 mars 2011

BORGHOLM

Birgitta Karlsson från Borgholm har målat en tavla som i januari auktionerades ut för 23 000 kronor på frisörorganisationens Intercoiffes årsmöte. Pengarna går oavkortat till Water Aids verksamhet i världen.

– Att måla och vara frisör handlar båda om stil och form, säger Birgitta.

Birgitta Karlsson startade och drev under flera år Salong Birgitta & Co. För några år sedan överlät Birgitta frisörsalongen till Pia Engelholm och nu ägnar hon halva sin tid åt målandet.

– Jag har alltid tyckt om att måla och velat ägna mer tid till det. Jag får inspiration från allt jag ser och upplever här i livet. Speciellt från människor jag möter, min andlighet och genom vår underbara natur här på Öland.

– Att uttrycka tankar, livssituationer och inre bilder är min passion.

AKRYL OCH OLJA

Birgitta målar i akryl och olja.

– Jag börjar med akryl. Den torkar snabbt och därefter kan jag bearbeta och justera tavlan med olja som torkar långsammare.

Birgitta har under flera år mediterat och gör det ofta innan hon börjar måla en tavla.

– Jag går in i ett meditativt tillstånd och målar utifrån det som kommer för mig.

Ibland kan det ta månader att göra klart en tavla. Birgitta kan låta den vara i flera veckor för att sedan justera den igen, tills hon känner sig nöjd med den.

– Självklart har jag en egen bild och tanke av varje målning jag gjort. Men betraktaren kan ha en helt annan tolkning, som är lika rätt.

– Konst är för mig en kraft, som jag vill ska beröra, tillföra och vidröra oss människor.

FRISÖRER SOM BRYR SIG

Sedan 2009 har medlemmar i den internationella frisörorganisationen Intercoiffure skänkt pengar till välgörenhetsorganisationen Water Aid. Intercoiffure är organisationen för ledande frisörer. Frisören Greger Bergfeldt och Birgitta har startat ett arbete som man kallar ”Frisörer som bryr sig”. Frisörsalonger från norr till söder ansluter sig till L´Oréals och Water Aids samarbete genom att anmäla sig på www.wateraid.se/loreal och på så sätt bidra till rent vatten och sanitet i några av jordens fattigaste länder. Som anslutna månadsgivare exponeras salongerna på Water Aids hemsida och i annonser under parollen ”Frisörer som bryr sig”. Varje salong får ett eget stöddiplom. Water Aid Sverige har funnits sedan 2009 och fått in pengar från bland andra Postkodstiftelsen, H&M och Leksandsbröd.

– Vi jobbar för en värld där var och en ska ha tillgång till rent vatten och sanitet, säger Daniel Holking från Water Aid.

Rent vatten och sanitet är något som går hand i hand med frisörsyrket och anledningen till att Greger och Birgitta startade samarbetet. Och det går ju även hand i hand med Birgittas målande. Öland, naturen och människorna här, ger som sagt Birgitta en oerhörd inspiration.

– Jag målar bäst när jag mår riktigt bra, det här är det roligaste jag har gjort i hela mitt liv.

Fotnot:Ni kan läsa mer om Birgitta och hennes konst på birgittak.com

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.