Annons
Nyheter

Algutsrum – en anrik marknad

Nyheter • Publicerad 6 oktober 2007

ALGUTSRUM

Varorna ”gingo åt som snö för solen och enär det fanns gott om uppköpare från södra Öland, Småland och Östergötland.” Så beskrev Ölandsbladet Algutsrums marknad redan 1925.

Annons

Med tillägget ”priserna voro genomgående synnerligen höga”. Om priserna var höga eller ej i går fredag när den traditionella höstmarknaden i Algutsrum hölls låter vi vara osagt. Men den vane marknadsbesökaren kände igen sig i det mesta. Här fanns något både för öga och tand. Precis som det alltid varit.

ANOR FRÅN MEDELTIDEN

Marknaden i Algutsrum tros ha anor från medeltiden. Knutsgillen hölls ursprungligen vid Gråborg. På 1600- och 1700-talet återfinner vi knutmässomarknaden i Färjestaden. Algutsrum fick av kungliga rättigheter att hålla marknad öster om kyrkan 1781. Enligt Ölandskännaren Bertil Palm som skrivit om Algutsrums marknad i Algutsrums sockenbok, så var troligtvis platsen redan en samlingspunkt i trakten, med bland annat soldatmönstring.

En annan Ölandskännare, författaren Anders Johansson, sålde för övrigt sina Ölandsböcker i en av de gamla bodarna längs med kyrkmuren i Algutsrum. Algutsrums marknad har han varit på förr, liksom många andra av försäljarna.

DET GÄLLER ATT SYNAS

– Jag är här både sommar och höst, garanterar korvhandlaren Lasse Gustafsson, för att i nästa ögonblick bröla ut:

– HÄÄÄR VARE KÖÖÖRV, FIIINASTE KÖÖÖRV.

Det gäller att både höras och synas i myllret av knallestånd. Lasse Gustafsson kan konsten...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons